О ДЕТАЉИМА ПОВЕЋАЊА ПЛАТА – 14. СЕПТЕМБРА

На редовном месечном састанку радне групе МУП-а и представника СПИПС-а који је водила државни секретар г.Дијана Хркаловић, истакнуто је да ће 14. септембра бити обављена презентација око повећања плата припадницима министарства. Иако ће детаљи тада бити познати, принцип по коме ће повећања бити извршена је управо онај који смо на овом месту заступали пре неки дан: повећања неће бити линеарна – свима по 10% – већ ће се у оквирима увећане масе плата од 10% некоме, чији је рад био неоправдано мање плаћен, плата и више увећати. Мање повећање од наведеног просека, добиће колеге сходно нивоу послова и задатака које обављају али г.Хркаловић је истакла да је министар г.Стефановић чврсто на становишту да, приликом будуће расподеле повећане плате, нико неће бити оштећен.

Поред подударања ставова овог синдиката и руководства МУП-а око будуће прерасподеле увећаних плата, наше питање је било и око повећања износа дневница, али ће и то врло битно питање добити одговор у петак. Добили смо и потврдан одговор да је синдикалним руководиоцима потребна сагласност ове радне групе за пријем код начелника полицијских управа. Ово је решење коректно јер је обавезујуће и за руководиоце ПУ. Јер, искуство потписника ових редова са г. Милићем, доскорашњим начелником ПУ Београд, који није желео ни једном да се сретне са представницима СПИПС, је било лоше и понижавајуће, пре свега за дијалог синдиката и руководилаца највеће ПУ у Србији.

Више пута смо се у нашим саопштењима за јавност залагали да Јединица за обезбеђење објеката и личности преузме у потпуности послове обезбеђења од осталих јединица МУП-а које то сада, силом прилика раде, иако за то нису специјализоване. Обећање дато на овом састанки од стране старешина Управе полиције јесте да ће се оваква реорганизација наведених послова, урадити до следећег лета. Такође на трагу наше идеје да Бригада полиције и ИЈП буду део Жандармерије, у врху МУП-а постоји начелна сагласност али је сада приоритет попуна жандарских редова, након што се заврши започета кадровска селекција. На наше питање о ношењу браде од стране униформисаног састава, донета је изричита одлука да се брада не сме носити а бркови само до половине усана (решење као у доба војске СФРЈ).

СПИПС се дотакао и горућег питања радног стажа и примања за колеге које су биле у саставу ПЈП или ПЈМ пре 1996. године о чему не постоје евиденције у матичним полицијским управама (изгореле, уништене, нису ажурно вођене). Речено је да је најбитније да су оштећене колеге поднеле одговарајуће захтеве а МУП ће покушати да пронађе писане трагове јер терет доказивања је на полицијским службеницима али и на послодавцу. Поред тога, постоји и могућност доношења збирних решења око овог питања.

Очигледно да је рутински месечни састанак дао неке одговоре на актуелна питања која муче припаднике министарства или је бар дао оквирне рокове за решавање крупних и замршених питања која су годинама чекала своја разрешења. Управо таква ефикасност је и сврха дијалога синдиката и представника послодавца.

Београд, 08.09.2018.