O КАДРОВСКОЈ КОРУПЦИЈИ У МУП-у

Сви знамо за тешке околности у којима живимо и радимо али је мање познато да појединцима итекако одговара хаотично стање које тренутно влада у појединим деловима МУП-а Р.Србије. Поготову одговара онима који су у политичкој или другој позицији да утичу на запослење нових припадника Министарства. Такво неконтролисано запошљавање, посебно је изражено у делу МУП-а који је под директном надлежношћу Кабинета министра, и попримило је изузетно озбиљне размере а нико се не усуђује да томе стане на пут.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина једини од синдиката у полицији инсистира да добије податак од врха МУП-а, колико је нових запослених примљено на ургенцију руководилаца полицијских синдиката али, што је још занимљивије (и такође за сваку осуду), колико их је запослено на препоруку локалних (општинских и др.) политичких организација. Заправо неопходна је ревизија пријема сваког новог припадника Министарства у периоду од какао је г. Дачић на челу МУП-а, и на томе ћемо онсостоирати до краја. Такође инсистирамо на веродостојном податку колико тих нових колега пролази кроз кривичну евиденцију, и колико их је по пријему у редове ватрогасаца, прешло у јединице полицијских службеника (јер за пријем полицијских службеника из цивилства, услови су доста строги и до краја одређени). Овај синдикат упутио је и писмени захтев помоћнику министра г. Жељку Којићу који је и на челу сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова са питањима колико је нових припадника МУП-а примљено у Министарство у последњих пет и по година, односно за време његовог мандата и мандата актуелног министра Дачића. Да је овакво неконтролисано запошљавање доведено до апсурда потврђује и познат случај човека који је преко пријема у ватрогасну јединицу доспео у Жандармерију, да би се приликом првог постројавања своје чете, изјаснио као стопостотни инвалид.

Да све буде још „прљавије“, међу нашим колегама отворено се говори о људима који су се у овој врсти кадровског посредовања, веома обогатили јер је државна служба (посебно полицијска), изузетно тражена. Ти посредници најчешће су партијски активисти који веома добро познају кадровике у Кабинету министра, тако да наш синдикат захтева да се јавно објаве имена људи који су интервенисали преко   своје странке код пријема нових колега. Када се спроведе истрага и када се обезбеде докази за кривична дела корупције и мита (а све на то указује), извесно је да ће бити поднете кривичне пријаве против свих умешаних.

Наравно да на ова и друга упућена питања г. Којићу нисмо добили одговоре, са чим смо од почетка и рачунали. То је и логично јер је извесно да уколико се ова појава (а то нису појединачни случајеви већ имају појавни облик), испита до краја и заврши се судским епилогом, многе каријере ће бити уздрмане, запошљавање по политичкој линији ће морати да се обузда, а биће и оних који ће осетити тешку руку закона које сада немилосрдно крше уместо да их спроводе.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина