ОБЕЗБЕЂЕЊЕ НИЈЕ ЗА АМАТЕРЕ

Готово свакодневно смо сведоци оружаних разбојништава, пљачки, рањавања па и убистава недужних у продавницама, банкама, тржним центрима, упркос чињеници да у Србији има више „заштитара“ са оружјем него припадника полиције. Данашњи покушај пљачке „Комерцијалне банке“ у „ЈУ бизнис центру“ на Новом Београду последња је у низу ове појаве и уједно је и повод да се запитамо и као грађани али и као професионалци, ко све чува те објекте, са којим степеном обучености, и најзад, која су му овлашћења за рад на тако рискантним пословима.

Недавно смо се обратили јавности и колегама саопштењем да се највероватније до лета очекује доношење дуго жељеног законског решења о додатном раду полицајаца у новом Закону о Министарству унутрашњих послова. Новина за полицијске службенике је у давању могућности да се активни полицајци, после радног времена, могу да баве, пре свега пословима обезбеђења, јер су за те послове врхунски обучени, а имају и овлашћења за интервенисање и употребу ватреног оружја. До тада то није могуће, мада је овај синдикат већ започео кораке у том правцу са угледном београдском фирмом из ове области Sistem support d.o.o.

Са друге стране, сведоци смо већ више од две деценије, да предузећа за обезбеђења ничу као печурке после кише, и мада постоје контролни механизми државе над том облашћу, они су и слаби и малобројни а на руку им не иду ни непрецизна и непотпуна законска решења. Због тога није јасно како ће радник обезбеђења да се супротстави разбојнику када није прошао озбиљне психо-физичке тестове, када му газда, због уштеде, не дозвољава ни минимално вежбање са ватреним оружјем, које тај радник не би знао ни у којој прилици сме или не сме да га употреби.

По свему судећи, решење лежи у законским одредбама које смо већ поменули. Наравно да ће „војска“ „заштитара“ и даље радити послове обезбеђења, али од лета би активни полицајци, хонорарно, требали да преузму највеће и безбедносно најосетљивије објекте који су и највише угрожени, као и обезбеђење личности које од њих то затраже преко синдикалних организација у полицији. Синдикат је неопходан „филтер“ у овим пословима, како не би поједине колеге биле у искушењу да буду телесна гарда криминалцима, да пбезбеђују илегалне коцкарнице и сличне објекте као и оне који послују у законској „сивој зони“ итд. Али, полиција би уједно морала да знатно појача инспекцијски надзор над фирмама за обезбеђење и њиховим запосленима, јер ту је сада много необучених људи који су за мале паре опасност и за себе и за друге, а најмање су од користи својим клијентима.

председник Блажо Марковић