Одговор поводом напада појединих Ромских организација

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина објавио је два саопштења за јавност у којима упозорава на појаву да поједини припадници ромске заједнице сурово злоупотребљавају децу која налећу на аутомобиле у Београду, а потом изнуђују новац од преплашених возача. Повод је био такав инсценирани случај када је ромски дечак поломио ногу, а наш колега у цивилном возилу је био нападнут од „заштитника“ повређеног дечака. Наш синдикат је, поред указивања на ову заиста опасну појаву, у наредном саопштењу указао да, поред безобзирности старијих Рома који тим радњама угрожавају животе својих најмлађих, има много одговорности и код ромских организација и социјалних служби.које “не примећују“ овај проблем, али и полиције која на терену не интервенише.

Због чега је то тако, због чега нема реакције наших колега? Управо због врсте реакција које су већ уследиле после наша прав два саопштења. Те реакције су биле у већ познатој матрици да нису сви Роми такви, зашто се само Роми издвајају и потенцирају и сл. Одговор је једноставан и сигурно је познат онима који питања и постављају. Наравно да нам не пада на памет да овај синдикат, састављен од полицијских професионалаца, крши закон вршењем кривичног дела изазивања верске расне и друге мржње, већ да се ради о организацији која окупља полицајце чији је задатак управо да сузбија све врсте криминала. Али, чињеница је да једино поједини Роми бесрамно излажу своју сопствену децу ризику да погину. Ту не може бити разлог ни сиромаштво ни беда јер је људски, а посебно дечји, живот највеће богатство. Критика наших саопштења је дошла са ромске стране и од ромских организација којих има у последње време много (и треба да их буде), захваљујући донацијама ЕУ али и дубоко хуманих акција Р.Србије око инклузије Рома. Критика је погодила оне ромске организације чија је активност веома скромна у ромским срединама, упркос значајним средствима која се одвајају за њихов рад. Овим организацијама не смета наше указивање на појаву, већ би они да се не помиње одредница Роми, јер се тада не би они осећали прозвани.

Када је реч о жогигосању појаве на коју је указао наш синдикат, наравно да је реч о осуди понашања појединих безобзирних појединаца ромске популације и да нико није желео да жигоше све Роме у  Србији који мукотрпно покушавају да изађу из зачараног круга сиромаштва.Али то не аболира оне који своје малолетне сународнике подмећу под точкове. Због те деце Београдском синдикату полиције и полицијских старешина нико неће ускратити право да подигне свој глас, макар ти „заштитници Рома“ то правдали вишим интересима и разлозима. Наш разлог је јасан: живот деце и поштовање закона – ништа више али и ништа мање.

Понављамо још једном да намера Београдског синдиката полиције и полицијских старешина није изазивање верске и националне мржње него искључиво да се помогне том великом проблему.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина

председник Блажо Марковић