ОЗБИЉНА ИСТРАГА БЕЗ „КОЛАТЕРАЛНЕ ШТЕТЕ“

Последњих дана надвила се веома озбиљна сенка на МУП Р.Србије а повод је био случај наводног пребијања голмана Владимира Стојковића од стране сина премијера г.Александра Вучића. Одмах су кренуле спекулације да је овај, очигледно исконструисан случај усмерен на рушење кредибилитета г. Вучића, да су одређене старешине у Министарству желели да оборе садашњу Владу итд. Министар полиције г. Стефановић дао је одмерену изјаву за јавност да ће се утврдити одговорност свих умешаних у случај у коме је очигледно да је у целом поступку било неправилности.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина се јавља у јавности око овог случаја из више разлога:

–         У потпуности подржавамо став г. министра уз захтев да приликом истраге која је у току, не „страдају“ старешине које немају ни промил кривице у афери која буја у јавности, а који би били „колатерална штета“;

–         Мислимо да се тој истој јавности мора да објасни зашто је тек 28. маја обнародован овај случај који се догодио у ноћи 10.маја, дакле 2,5 недеље раније. Да ли је разлог покушај скривања (заташкавања) целог догађаја од „режисера“ овог случаја, или се оставио временски простор да се истрага неометано одвија или из неког трећег разлога, јавност али и припадници Министарства имају право на одговор;

–         Да је „нешто труло“ у МУП-у, на то упозорава наш синдикат од свог оснивања. Много чешће и много оштрије од других учесника на синдикалној полицијској сцени, лоцирали смо проблеме који већ годинама оптерећују рад Министраства. Оно што је поједине високе руководиоце претходног врха МУП-а посебно забринуло, било је наше инсистирање на ревизији рада свих највиших старешина по свим линијама рада, а такође и наше тврдње о коруптивном пријему кадрова у МУП бар у последњих шест година.

Због свега изнетог, а и због дела имена нашег синдиката којим се легитимишемо да заступамо и интересе полицијских старешина преданих своме раду, сматрамо да истрага која је у току, мора да иде у ширину и дубину и не смеју да је зауставе никакве страначке, рођачке, земљачке и друге везе. Ово је прилика да МУП „стане на зелену грану“ и да буде до краја истински заштитник државе Србије и њених грађана, без било какве селекције и без било каквих означених безбедносних мета са политичком позадином.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић