ОЗБИЉНЕ ОПТУЖБЕ САМО АРГУМЕНТОВАНО

„Унутрашња контрола МУП-а покрива криминал и криминалце унутар Министарства“ – била би садржина поруке председника Независног полицијског синдиката Србије Момчила Видојевића коју је дао на конференцији за штампу у Медија центру почетком овог месеца. Оваква шокантна порука, како смо у СПИПС очекивали, није изазвала (бар јавно) никакво реаговање, ни прозваних ни осталих синдиката у полицији. Зашто је то тако можемо само да нагађамо. Оно што је евидентно јесте да бројне синдикате интересују само догађаји у „сопственој кући“, висина плаћених чланарина, мешетарење око положаја синдикалних челника, запошљавање чланова породице, рођака и (платежних) познаника, док све остало око чега треба промислити дубоку акцију и покренути чланство, ретко кога интересује.

А за заинтересованост осталих синдиката после овакве изјаве једног од њених лидера, има итекако основа. Јер, ако је тачна тврдња колеге Видојевића, онда контролом законитости рада у полицији не руководе часни и неукаљани професионалци, већ мафијаши и потенцијални крупни криминалци. Последично, ако су полицајци који раде у Сектору за унутрашњу контролу – криминалци, а посао им је да надзиру законитост рада унутар Министарства, онда допуштају криминалу унутар наше куће да буја и да ради шта хоће. Гледање „кроз прсте“ било коме у министарству које се бави пре свега сузбијањем криминала, није ништа друго него давање „зеленог светла“ криминалцима да могу да делују у директној спрези са полицајцима.

Нереаговање на овако драстичну изјаву колеге Видојевића, која је непоткрепљена чињеницама, можда је и због претпоставке неозбиљности овог челника и његове жеље за рекламирањем сопственог синдиката као тзв.„бескомпромисног борца“ за правду. Уосталом, на истој конференцији за новинаре, он изјављује да је његов синдикат најпопуларнији међу припадницима МУП-а, да су синдикални челници уцењени и да се врши „геноцид над запосленима“. Међутим, овде се заборавља на елементарну одговорност за изречену јавну реч, и то како моралну тако и одговорност пред законом. Све то уз претпоставку да иза шокантних изјава не стоје и шокантни подаци које би без оклевања (ако их има) требало предати јавном тужиоцу.

Ипак, чини нам се да би после свега морао да се огласи министар Небојша Стефановић. На који начин и којим путем, нека сам одлучи, али се овде ипак ради о кући којој је он на челу, а чији су темељи озбиљно оптужени. Јер, Сектор унутрашње контроле јесте један од изузетно важних темеља стабилности Министарства унутрашњих послова и свака сумња у СУК мора да се испита. Ако се установи да места за сумње нема, треба испитати мотиве оних који, као и синдикални лидер са почетка овог саопштења, таква сумњичења олако распирују. Правда и законитост јесу основи синдикалног покрета, али то не значи да се озбиљне оптужбе могу оглашавати без озбиљних аргумената.