Петиција против ПКУ или министра?

Полицијски синдикат полиције тренутно је у акцији међу колегама око потписивања петиције за поништење недавно озакоњеног Посебног колективног уговора. На  страну то што је непосредно пред потписивање ПКУ-а, председник овог синдиката хвалио будуће одредбе најважнијег акта између запослених и послкодавца. Оно што се заборавља, а изгледа да су на тај „детаљ“ заборавили и многи који су већ потписали петицију, на овом акту је поред потписа репрезентативног синдиката и потпис министра унутрашњих послова г. Стефановића. Отуда, обеснаживање овог документа је фактичкаи захтев за смену и самог министра јер због бројних потписа (по неким изворима до сада их је скупљено 18.000), положај министра је у доста великом проблему. Иако се то не каже у петицији,  све упућује на такву суштину петиција. Највероватније да су појединци потписивали ову петицију и због огорчености због смањене плате од 10% као и због помињања, по кулоарима, и даљег смањивања плата од још 8%. Али би те колеге требале да се сете да је тај исти синдикат и тај исти председник ПСС-а говорио на сав глас да се договорио са врхом МУП-а, да ће запослени у Министарству бити изузети од смањења плате од 10%. Што се наравно није догодило, али се догодила ова петиција као ново, до сада непознато Вељково синдикално средство не у одбрани права радника, него у одбрани сопственог синдиката од распадања јер је поверење колега у ПСС одавно уздрмано.

Став Синдиката полиције и полицијских старешина је да у Посебном колективном уговору има много ствари које треба мењати, па чак да  га треба изменити из основа. Петиција која је у току не даје одговор шта  се жели да се мења, па отуда и сумња да се можда ради и о заобилазном притиску на премијера да замени првог човека МУП-а. Јер, да се подсетимо, за покретање иницијативе за промену  председника Републике потребно је 30.000 потписа грађана, а за министра вероватно доста мање (што, наравно, није регулисано законом).

Тактика ПСС-а да човек не умире без слободе већ без хлеба није баш погодила суштину, јер ПСС се само слатким обећањима и крупним (празним) речима бори за колеге али резултата нема и не може да буде. Прави пут синдиката је преговарање са послодавцем, главна оружја су протести и штрајкови, а петиције, поготову оваква каква се сада спроводи, сувише „мирише“ на политику и политичко сврставање а никако на синдикализам који ће дати истинске резултате.

Синдикат полиције и полицијских стрешина
председник Блажо Марковић