ПИТАЊА И ПРЕДЛОЗИ ЗА САСТАНАК 10.10.2015

1. Два пута смо, на овим састанцима, тражили одговор да ли се Сектор за ванредне ситуације издваја из МУП-а и оба пута смо добили негативан одговор. Исто је одговорио и министра др Небојша Стефановић за говорницом Народне Скупштине Р.Србије. У штампи се недавно појавила информација да овај сектор ипак неће више бити у саставу МУП-а па нас интересује шта је тачно истина, с обзиром да се наш синдикат од свог оснивања залагао за одлазак ове службе из састава полиције а исто су тражили и представници ЕУ.

1. По кулоарима МУП-а кружи веома озбиљна прича која је узнемирила припаднике Министарства да предстоји отпуштање знатног броја полицијских и државних службеника и намештеника, иако смо својевремено добијали негативан одговор на исто питање на овом истом месту. Још конкретније, кружи информација да ће само из Управе за опбезбеђење бити вишак од 200 садашњих полицијских службеника. Ако ове приче нису тачне, да ли министар Стефановић може да пружи гаранције синдикатима да отпуштања неће бити у догледној будућности?
  1. Да ли је једним чланом у Закону о полицији, који је пред усвајањем, предвиђено да сваки полицијски службеник потписује уговор са послодавцем на годину дана?
  1. На прошлом састанку овај синдикат је добио одговор да Раденко (Милорад) Обрадовић ЈМБГ 3108976183122 који је поднео захтев за добијање држављанства Р.Србије под бр. 204-1-11239/11 треба да се социјализује јер није баш нека “цвећка”. Овакав одговор би био јаснији ако би се дало објашњење како је Дарко Шарић добио држављанство Србије и да ли је претходно социјализован, пошто се још тада знало да је криминалац великог калибра, који је у међувремену и осуђен од нашег суда на 20 година затвора.
  1. Шта се догодило са списком кандидата за пријем у редове ватрогасаца-спасилаца који је својевремено, пре неколико година поднео Кабинету на потписивање начелник Предраг Марић?

Београд, 02.10.2015.