Питања која траже одговоре

Синдикат полиције и полицијских старешина прекинуо је крајем лета прошле године своје учествовање на састанцима са радном групом Министарства. Разлог је био што на претходна (прва ) три састанка, који су били значајни само као знак за почетак стварног дијалога између синдиката и руководства МУП-а, нису добијани одговори на наша питања или је то чињено половично. Сада желимо да добијемо конкретне одговоре на питања која су пред вама, поштоване колеге јер послодавцу је најлагоднија позиција да не мора да одговара на било каква а нарочито не на “незгодна питања”. А таква питања СПИПС је увек спреман, па и дужан, да поставља уз инсистирање да на њих добија јасне и недвоосмислене одговоре.

ПИТАЊА И ПРЕДЛОЗИ ЗА САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА СИНДИКАТА ПОЛИЦИЈЕ И ПОЛИЦИЈСКИХ СТАРЕШИНА И МУП-а КОЈИ ЈЕ ЗАКАЗАН 10.03.2015. ГОД.

1. Да ли руководство МУП-а сматра петицију коју спроводи Полицијски синдикат Србије легалним средством за поништавање или мењање недавно потписаног Посебног колективног уговора, и да ли ће узети у обзир резултате петиције како би се преиспитале одредбе овог докумената?
2. Да ли је министар Стефановић или неко из Кабинета министра, по одобрењу министра, потписао споразум о сарадњи са неким нерепрезентативним синдикатом у полицији?
3. По којој основи и са каквим образложењем су смењени генерали полиције Миловић, Бановић, Томашевић и Симић, да ли и даље уживају привилегије начелника управа (кабинете, секретарице, службена возила и др.), за који рад добијају садашње плате и на које су дужности сада распоређени?
4. Да ли по новој систематизацији МУП Р. Србије на којој се интензивно ради, Сектор за ванредне ситуације остаје у оквиру МУП-а Р. Србије и да ли у новом предлогу радних места и даље стоји да су ватрогасци “полицајци ватрогасци спасиоци”?
5. Да ли се у преднацрту новог Закона о полицији заиста налази предлог решења којим је предвиђено да ће бити полицајаца који ће моћи да примењују службена овлашћења али и оних полицијских службеника који неће имати ову могућност?
6. Докле је стигла активност државног секретара МУП-а Милисава Миличковића да се заустави исељавање колега који су добили станове на чување док су били припадници Савезног СУП-а?

председник Блажо Марковић