ПОЧЕТАК САРАДЊЕ ОБЕЋАВА!

Када је нови министар г.Небојша Стефановић, на прослави овогодишњег Дана рада, већ на првом сусрету са представницима синдиката изјавио да жели партнерски однос а не сукобљавања, било је оних који су такав став прихватили са резервом. Исто је примљена и жеља министра да се једанпут месечно размењују ставови синдиката и челника Министарства. Међутим, показало се да нема места резервама и да се састанци доследно спроводе сваког 10. у месецу а што се тиче потврде о партнерском деловању, доказ је интервју који је министар недавно дао једном дневном листу где су се поједине идеје БСППС “поклопиле“ са деловањем првог човека МУП-а.

То „поклапање“ није било случајно, јер је наш синдикат на сајту, али и у дискусијама са члановима радне групе МУП-а на челу са државним секретаром г. Милисавом Миличковићем, детаљно издискутовао и образлагао поједине идеје. Ради се о исказаној потреби да се у оквиру суштинске реформе полиције, изврши преиспитивање рада старешина у МУП-у. Наш синдикат је на свом сајту упутио и саопштење за јавност под називом „Неопходна детаљна ревизија рада старешина  у МУП-у“ а слично смо формулисали и једно од питања које смо овога лета упутили поменутим стрешинама – члановима радне групе.

У интервјуу који је дао дневном листу „Блиц“ министар Стефановић изричито напомиње да се „спроводи велика акција Сектора унутрашње контроле и испитивање рада свих управа у Србији, а нарочито њихових челника“. То је управо оно што је овај синдикат желео да се рашчисти и о чему је било речи са старешинама на састанцима радне групе. Заједнички циљ је да се, после детаљне и непристрасне истраге, склоне са руководних места нестручни (углавном партијски кадрови), неажурни али и корумпирани људи који су се нашли у позицији да доносе важне одлуке у тако битној области живота Србије као што је безбедност њихових суграђана.

До поклапања ставова Београдског синдиката полиције и полицијских старешина и министра Стефановића, по свему судећи је дошло и до (за сада још непотврђеног), укидања војних чинова у полицији, тачније генералских чинова, о чему смо такође и писали и постављали конкретна питања поменутој радној групи.

За крај: задовољство је када се види почетак једне дугорочне сарадње, али не само на речима, како је то било у претходном периоду, већ и конкретно на делу. Наравно да се надамо да ће што пре доћи до заједничке реализације и бројних других, можда и важнијих питања. Али управо зато што су предстојећа питања

сложенија (плате, опремање, станови итд., итд.) потребно је и време. Управо времена за дубинске и суштинске промене нема много и зато се оне морају обавити што пре и што квалитетније и свеобухватније. За сада, почетак обећава да се кренуло у добром правцу.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић