Полиција није заклон за политичаре

На основу извештаја радне групе МУП-а, Више јавно тужилаштво покренуло је истрагу која је резултирала кривичном пријавом којом се шесторица високих старешина Министарства сумњиче да нису одрадили наложене мере обезбеђења 21.08.2008. године када је одржан митинг „Косово је Србија“. Због тог нечињења запаљене су зграде амбасада СР Немачке и САД-а, а један од демонстраната је у пожару изгубио живот.

Ово су чињенице које се могу прочитати ових дана у јавним гласилима. Међутим, ту је и изјава актуелног амбасадора СР Немачке у Србији Хајнца Вилхелма, да „није довољно тражити одговорност полицијских службеника, већ ми (СР Немачка) желимо одговорност оних који су доносили политичке одлуке“. А да су такве одлуке заиста и доношене пре поменутог митинга, пре неки дан је новинарима саопштио шеф једне, тада значајне парламентарне странке тј. да је договорено да се амбасаде каменују (паљење, наводно, није наложено навијачким и страначким групама и хулиганима).

И шта сада? По свеми судећи јасно је да су, на жалост, полицијски генерали и високе стрешине били само извођачи радова, да су у штабовима обезбеђења, који  се обавезно формирају када се одвијају масовна догађања, били суфлери из политичких, тада владајућих, партија. Не заступамо становиште да су наше колеге невине и да није било њихове одговорности због чега су запаљена представништва моћних страних држава. То је ствар суда.

Став овог синдиката јесте да полиција и њене старешине не могу да буду параван иза кога ће се крити политичари који вуку конце. Јер, одавно је јасно да високи положаји у полицији (све до скора), нису толико зависили од квалитета старешине, колико од његових политичких упоришта. Зато није ни чудо што врата поменутих штабова нису била затворена за политичаре на власти (ако је истина оно што се објављује у медијима).

Искусни полицајци итекако добро знају да се инструисани хулигани

не могу ограничити у насиљу, да се не може уличним насилницима, са или без страначких књижица, наређивати докле може да иде њихов хулиганизам. Тим пре ако ти беспризорни типови имају макар прећутну подршку званичника.

Цело ово замешетељство тек очекује судски епилог. Синдикат полиције и полицијских старешина, како му и име сугерише, залаже се за праведно суђење полицијским врху Србије од пре седам година. Истовремено, дубоко смо убеђени  да ове колеге не треба да буду једине на оптуженичкој клупи, већ да „крупније рибе“ из света политике треба да буду прва имена на кривичним пријавама. Само тако ће се прекинути пракса која је увелико важила до пре годину дана, да су највише старешине на краткој „узици“ политике и политичара који су, објективно, злоупотребљавали и ове колеге али и полицију Србије у целини.

Синдикат полиције и полицијских стрешина
председник Блажо Марковић