ПОЛИТИЧАРЕЊА НИКАД ДОСТА

Да је сваки повод добродошао да се напада легално изабрана власт, потврђује и пример од 16.11.2017. године из Пећинаца. Тада су, по речима председнице Општинског одбора Нове странке Јелене Грујић, у њену кућу упали наоружани људи и када је она звала полицију, до доласка увиђајне екипе је прошло више од три сата. Подршку својој партијској колегиници пружила је и народна посланица Маринка Тепић, тако да је јавност обавештена не само о наводној неажурности полиције, већ и о намерном одсуству полицијске заштите политичких опонената, тј. припадника опозиције. Ништа није вредело што је у званичном саопштењу које је дала државна секретарка Дијана Хркаловић, истакнуто да је полиција у року од пола сата обазбедила лице места, као ни чињеница да су полицајци дошли из Руме до Пећинаца врло брзо јер су и та два места јако близу. Чак је у саопштењу појединих странака и изјавама опозиционих челника тражено да се државна секретарка, због дате изјаве, хитно смени са своје функције у МУП-у.

У целу причу су се умешали и поједини синдикати из полиције (ССП и ПСП) и то наравно, на неспретан начин. Они су желећи да оправдају наводни спори излазак полиције на терен (о чему су сазнали читајући поменута страначка саопштења), „опалили“ по неопремљености полиције и недостатку службених возила – заборављајући недавну расподелу управо тих, више од 700 возила, полицајцима Србије. Колеге синдикалци су заборавили, случајно или не, да би, у случају да је била потврђена било каква неажурност, па чак и намера да се саботира поменути увиђај, многи од колега, али и руководилаца били суспендовани, смењени а можда би и остали без посла.

Оно што је извесно јесте намера да се један догађај (баналан са полицијског становишта), претвори у политички догађај првог реда, иако то нема никакве везе са истином и стварним догађањима у Пећинцима. Није то први пут да се полиција и њени челници неосновано нападају зарад стицања политичких или чак и синдикалних (?!) поена. Нису нови ни захтеви за сменама руководилаца у полицији – од министра, директора полиције и појединих државних секретара. Исходиште оваквих тежњи није само некоректно опозиционо понашање, већ је наближе памети да је њихов циљ прекидање реформи у полицији које се, мукотрпно али доследно спроводе. И то баш у циљу који критичари догађаја у Пећинцима желе да оспоре, односно, повећању ефикасности полиције, њеном добром опремљеношћу и са платама за пристојно живљење. Управо тај процес, који је у пуном замаху, смета разним политичарима који су далеко од тога да заслужују мандат да воде ову земљу. А самим тим и полицију Србије, што им је очигледно један од најважнијих циљева.