Политиканство или синдикализам?

Полицијски синдикат Србије је патентирао ново синдикално оружје – ПЕТИЦИЈУ- коју тренутно организује у МУП-у у циљу обарања управо потписаног Посебног колективног уговора. Да ли је то баш оружје, или само несмотрен хир „вечитог“ председника овог синдиката како би успорио евидентну ерозију свог чланства – није до краја јасно.  Јер, све до пред потписивање овог документа, чиме су се стекли законски услови да се полицајцима одмах исплате јубиларне награде, исти се председник ПСС-а преко медија хвалио да су постигнути добри договори са руководством МУП-а.

Некакo у исто време, покренута је и инцијатива појединих политичких партија да се смени председник Републике г. Николић. Истовремено „љуљање“ две институције државе – председника државе и министарства полиције, можда је случајност, али учестало мењање страна, недоследност па и заузимање супротних ставова сувише су чести код В.Мијаиловића да би били само одраз хаоса и безидејности који владају у овом синдикату. Они са нешто дужим памћењем сетиће се одрицања учешћа ПСС-а у штрајку 2012. године да би се неколико дана касније десетине чланова овог синдиката појавиле пред зградом Владе Р.Србије (резултата овог протеста није било, али је било новинара и ТВ слика В.М.-а). Такође, обећање да станови за полицајце само што нису почели да се граде, уз прилог од 25Е по члану, остало је само то – празно обећање изречено чак и на састанку са тадашњим начелником ПУ Београд г. Бијелићем, уз помињање Европске банке као кредитора итд., итд. О повратку новца чланству, наравно, нема ни помена.

Свима је јасно да су припадници Министарства у веома тешком материјалном положају и да је довољна само једна варница да запали њихово тињајуће незадовољство. Да ли треба синдикат у полицији да буде тај који ће да принесе пламен како би пожар у МУП-у почео, или треба бити конструктиван и учинити на миран начин све како би се положај запослених колико-толико побољшао? Да ли због промоције једног синдиката чије се чланство драстично осипа, треба рушити напоре синдикалаца који су уложени у потписивање базичног акта који регулише односе СВИХ запослених и послодавца? Или у оваквом анархичном потезу каква је петиција за рушење тек донетог документа, ипак има неког система, дубље намере да се играју игре које су далеко од синдикалних захтева. Ако је тако, то не само да није ни близу духу синдикализма, већ се врло опасно приближава политиканству, ситном и ускогрудом, које за резултат може да има само хаос и то не само на полицијској синдикалној сцени. Такав развој догађаја Синдикат полиције и полицијских старешина неће и не може да дозволи.

председник Блажо Марковић