ПОМАЖУ И ДОБРОВОЉЦИ СПИПС-А

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПОМАЖУ И ДОБРОВОЉЦИ СПИПС-А

На почетку пандемије корона вируса, Синдикат полиције и полицијских старешина понудио је на овом месту “своје услуге, било као професионалци или, једноставно, као суграђани, свима који су угрожени по било ком питању”. Да ти није само “празна прича” доказ је данашњи хвалевредан потез седморице наших чланова – пензионисаних припадника војске и полиције који ће добровољно радити са активним колегама на граничном прелазу Сот. Ова група наших чланова, на челу са координатором СПИПС-а за Срем Браниславом Косановићем, добила је дозволу за ову волонтерску активност од Привредне коморе у Сремској Митровици. Иако им је понуђена новчана надокнада, сви су изјавили да их то не интересује већ им је једина брига везана за здравље и безбедност свих нас.

Ово није изолован случај нуђења помоћи од стране припадника СПИПС-а. Наиме, телефон потписника ових редова непрестално звони јер зову чланови овог синдиката који желе да помогну грађанима Србије на било који начин. Руководство СПИПС-а сматрало је да ће бити најцелисходније да добровољци из редова овог синдиката, заједно са активним колегама проверавају како се поштује забрана изласка изван станова за суграђане којима је одређена самоизолација. То је свакодневан и обиман посао, који полиција Србије обавља пажљиво и доследно знајући да ти грађани у самоизолацији нису криви за свој положај. Истовремено, кадровски ресурси полиције су, ипак, ограничени, тако да би ова врста помоћи свакако била драгоцена.

Ова наша иницијатива треба да прође одређене званичне инстанце како би се добра воља наших волонтера каналисала и уредила, а они ангажовали што хитније тамо где су најпотребнији. Из дана у дан биће све више добровољаца на линији одбране од корона вируса, а међу њима ће сигурно би десетине (а можда и стотине) наших чланова. Остаје на држави и на њеним тимовима директно задужених за одбрану од пандемије, да ове добре и храбре људе, међу којима су и наши чланови, организују, опреме и упуте у битку коју ћемо сигурно добити.

Београд, 20.03.2020.