Поставите праве људе на права места

Ионако напете односе у МУП Р.Србије око бројних питања која се не решавају, или су тек почела да се решавају,  додатно оптерећују кадровска постављења, посебно генерала полиције. Као што је познато, почетком лета петорица генерала су смењена са својих места начелника управа, од којих је један затим и пензионисан. Остала четворица, међу којима је бар један врстан стручњак у сузбијању криминалитета, примају и даље високе плате а фактички немају никаква задужења. Истовремено, у Министарству се бије битка за њихово „наслеђе“, односно за места која су остала упражњена као и за руководећа места која остају иза оних који пришију на нараменице генералске ознаке.  Тај „вакуум“ је додатни разлог за међусобна трвења, подметања, анонимне пријаве Сектору унутрашње контроле итд.

За време ових борби за положај, траже се и политички савезници да би појединци, према пракси која је била уобичајена током шест година владавине претходног министра, имали и владајуће странке као сопствене „жиранте“. По свему судећи њихов напор ће бити узалудан, бар се тако надамо јер смо се за нестраначко напредовање залагали сасвим отвореним ставовима на истом овом месту као и у синдикалном деловању на терену. Јер, уколико би се старешине постављале по партијском кључу, опет би били на руководним положајима и људи (као што су то били случајеви у ранијим периодима), који су по две-три године били на боловању а одмах затим постајали генерали полиција. Или као што је садашњи командант одреда Жандармерије у Новом Саду који је, иако само што није отишао у пензију, поделио жандармима изузетно ниске а својим сарадницима веома високе годишње оцене. Наравно, то нема везе са логиком да су жандарми лоши у свом раду а њихове старешине веома успешне (у чему су могле да буду успешне, ако не у руковођењу?).

Интересантно да питање генерала у полицији не занима ниједан синдикат у полицији, да и  питања о комуналној полицији  такође не интересују, као и многа друга отворена питања. Кад смо већ код „комуналаца“, по логици која још увек влада у појединим главама у МУП-у, и њихов старешина био могао да добије чин генерала када већ добијају бројне нове кадрове и већа законска овлашћења (о већим платама и бољој опремљености од полиције да не говоримо).

председник Блажо Марковић