Поштоване колеге

Свима је јасно да се излазак Србије из кризе заснива на штедњи свуда тамо где се може, само је питање храбрости да се призна непопуларна истина да простора за уштеде има и у полицији. Београдски синдикат полиције и полицијских старешина је ЈЕДИНИ који има храбрости да укаже на неопходну и веома озбиљну реорганизацију специјалних јединица у МУП-у, чиме би се оствариле огромне уштеде а, истовремено, постигла би се већа радна ефикасност јер се не би преклапале належности појединих формација као што је то сада случај.

Да подсетимо: једна тако велика и добро организована држава као што је Француска има САМО једну специјалну јединицу док Република Србија их има чак пет: Жандармерију, САЈ, ПТЈ, Бригаду полиције и интервентне патроле у територијалним ПУ.У наступајућем периоду овај синдикат ће се залагати да Бригада полиције и интервентне патроле  буду у саставу Жандармерије а да се ПТЈ укључи у састав САЈ-а, јединице која постоји више од четири деценије. Поред стриктног разграничења области рада, приликом ових организационих промена било би неопходно да се провери способност сваког члана ових јединица за обављање посебно захтевних полицијских задатака.

Шта би се добило овако замишљеном (и неопходном) реорганизацијом?

Прво, била би до краја јасна надлежност сваке јединице, без преклапања са пословима других полицијских формација. Затим, драстично би се смањио број руководних радних места (која су сада веома добро плаћена), што би била и велика уштеда буџету Р.Србије. Уштеда би се остварила и пошто би се те јединице ослободиле оних који објективно не могу да врше изузетно захтевне полицијске послове. На њихова места би дошли (уколико је то неопходно) млађе колеге. Затим, значајна уштеда би се остварила током одвијања масовних догађаја у Београду.Наиме, приликом обезбеђивања масовних догађаја у главном граду не би било потребе за полицијским снагама из унутрашњости (и давања дневница за те потребе) јер би београдски одред Жандармерије био ојачан као и САЈ који су и стационирани у Београду па би се ти догађаји одигравали на „домаћем“ терену, без потребе награђивања додатних полицијских снага.

Вероватно да се ова иницијатива Синдиката београдске полиције и полицијских старешина, неким колегама неће свидети јер ће им понека привилегија бити ускраћена. Али, ако желимо добро Србији и желимо да боља будућност за нас и нашу децу што пре дође, мора и полиције да да свој допринос. Не може се само очекивати и тражити од државе и друштва а не пружати сопствени пример. Управо тако, дајући лични пример, наш синдикат ће се борити, поред унапређивања животног и радног статуса запослених, и за ефикасно функционисање Министарства унутрашњих послова Р.Србије.

Председник Београдског синдиката полиције и полицијских старешина
Блажо Марковић