Празна политичка прича једног синдиката

Политичка партија која се скрива иза назива једног полицијских синдиката, наставља све жешће своју предизборну активност. Разлог што не наводимо њено име, мада редовни читаоци наших саопштења лако могу да га погоде, јесте што политичке изјаве овог синдиката нису изузетак већ то чине, у нешто увијенијој форми и неки други, назови синдикати у полицији. Челник овог синдиката најављен је на насловној страни једног штампаног медија изјавом да је „Случај Јајинци“ „пример политичке злоупотребе полиције“. У самом тексту, где своја виђења дају легитимни политички опозициони прваци, је и изјава вајног полицијског синдикалца да су у полицији сви професионалци у МУП-у скрајнути а на њихова места су доведени политички комесари. „Уведен је марионетски систем у коме се полиција константно злоупотребљава у политичке сврхе“ изјава је наводног синдикалног челника који би требало да се, са својом доста бројном синдикалном организацијом, брине о радном и социјалном статусу свог чланства али и осталих припадника МУП-а.
Наравно да у оваквој „бомбастој“ изјави, чији је циљ, највероватније, придобијање јефтиних популистичких политичких али и синдикалних поена, недостаје навођење имена тих наводних „политичких комесара“ као и имена скрајнутих професионалаца. Недостају и примери политичке злоупотребе полиције али не недостаје политички став против актуелне власти, министра унутрашњих послова као и реформи које се увелико спроводе унутар Министарства. Оваква изјава једног синдикалног челника има знатну тежину и изван полиције, јер потиче управо из МУП-а и практично има елемената кривичног дела узнемиравања јавности. Да ли ће то тужилаштво препознати остаје на њему да то оцени. Наша је оцена да овај синдикат наставља да злоупотребљава синдикално деловање унутар МУП-а и да тај вајни синдикат служи за отворени политички активизам његових челника и то управо у ово време када су изборна комешања на политичкој сцени итекако актуелна. СПИПС-у и мени лично, челник синдиката о коме је реч, био је интересантан до тачке када је свима постало јасно да се уместо синдикалним радом, бави политичким кампањама. Оно што је посебно болно да је у такву „синдикалну активност“, не својом вољом, умешано више стотине полицијских стручњака и да су сви они, по изјави тих назови синдикалаца (а посебно њиховог председника), некакви политички комесари а они који би по његовом мишљењу одмах све то решили намерно су скрајнути.Оваква, суштински политичка конструкција, доста је увредљива и потцењивачка према колегама који даноноћно предано раде свој полицијски посао.
Жалосно је и то да сви остали синдикати у полицији, трпе ово силовање истине и иживљавање једног синдиката, пре свега од старане његовог председника. То указује и на жељу реченог синдикалца да он лично одређује ко је професионалац а сви који нису на његовом списку, су некакви политички комесари. Ово бесрамно кадровање заиста не пристаје никоме а најмање онима који би требало да се боре за права свих припадника МУПР.Србије.
председник Блажо Марковић