Премијер честитао полицији

По завршетку фамозне „Параде поноса“ премијер Србије г.Александар Вучић на конференцији за јавност, је честитао полицији и осталим службама безбедности на изузетно професионалном обављању послова обезбеђења ове дуго и бучно најављиване манифестације. Срећом или, што је још тачније, преданим полицијским радом, наше колеге нису биле „глинени голубови“ као што је то било пре четири године, и ниједан прозор у Београду током „Параде“ није поломљен.

Заправо, 28.09. 2014. године потврђена је озбиљност државе, а пре свега полиције, да одбрани право сваког грађанина на исказивање сопствене различитости, макар се те „различитости“ не свиђале, како је то премијер истакао, „огромној већини грађана Србије“. Показало се и да овај озбиљан испит полицијске спремности није омео ни штрајк појединих синдиката унутар полиције, јер су колеге схватиле да је одбрана главног града, одбрана уставних права појединаца у Србији, важнија, макар и за један дан, од постизања синдикалних циљева. Београдски синдикат полиције и полицијских старешина је свестан важности признања које је дошло са овог високог државничког места, и осуђује поступке које чини један  репрезентативни синдикат који шири неистине како ће штрајкачи изгубити посао. Притом, те исте колеге – синдикалци заборављају време када су  своје протесте координисали са претходним врхом полиције. Наш синдикат сматра, иако нисмо   у  штрајку,  свесни  ситуације у којој се држава налази, да свако има законско право да организовано искаже свој протест и своје захтеве, што наравно, не сме да подлеже било каквим санкцијама.

Да је било нервозе међу колегама (можда баш и због ових питања), а посебно међу жандармима  који су и били окосница обезбеђења „Параде“, истакао је и премијер, одговарајући врло уздржано на новинарско питање о инциденту кордона на Славији са његовим братом и његова два пратиоца. Истрага, која је неминовна када су овакви инциденти у питању, расветлиће цео догађај који није бацио озбиљнију сенку на укупно изузетно добро обављен посао који ће имати веома позитивне ефекте у Европској унији и нашем заузимању заслуженог места у тој заједници народа. Што је још важније, оваквим финалом једног јавног скупа изузетно високог степена ризика, полиција је сигурно знатно повећала свој углед код грађана Србије јер се показало да, када се правилно сложе све безбедносне, политичке и међународне коцкице, што је овом приликом и урађено, успех не изостаје. Отуда су и похвале од првог човека Србије толико драгоцене. Колеге, честитамо вам и хвала.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник  Блажо Марковић