Против криминала – само одлучно!

Када је овај синдикат пре неколико година тражио да се упореди материјално стање полицајаца граничне полиције у тренутку доласка на дужност у ову јединицу и годину – две касније, није било никаквих реакција ни од тадашњих руководилаца МУП-а ни од синдикалних челника осталих синдиката у полицији. Али је зато избила невиђено бурна реакција један мали део запослених  у МУП-у,када је Управа граничне полиције 03.01.2018.године послала инструктивну депешу о забрани коришћења мобилних телефона полицајцима на граничним прелазима.

Да се подсетимо: исувише је криминалних случајева на границама Србије у које су умешани цариници, али и колеге у полицијским униформама. Није то само резултат бољег рада Сектора унутрашње контроле, већ је и веома напредовала технологија међусобне комуникације криминалаца, шверцера и криминалаца у нашим униформама. Због тога је требало да се предузму неке мере како би се драстично сузио круг потенцијалних сарадника ове врсте организованог криминала.

Из нама непознатих разлога, један мали број запослених у Муп-у ово се није допало, па су изложили своје аргументе чија је валидност запањујуће мала, односно неодржива. Прво, мобилни телефони полицајцима нису обавезни део ни униформе ни опреме. За потребе службене комуникације полиција има одавно бројна средства, а мобилним кодираним телефонима су задужене само старешине. Уколико се и појави неки случај „проваљивања“ оперативних акција, број потенцијално сумњивих биће неупоредиво мањи него до сада. Отуда не стоји тврдња да су полицајци који нису старешине, неравноправни, да су им ускраћена некаква права и сл.

Због свега тога, заиста је неразумљив захтев један мали број запослених у Муп-у,
да се једна оваква наредба повуче, јер је њен циљ јасан и на трагу је конкретних допиноса сузбијању криминала и корупције у редовима полиције у Србији.

Стога, Синдикат полиције и полицијских старешина не само да подржава овакав потез Управе граничне полиције него се најотвореније залаже и за наредне потезе којима ће се што више онемогућити злоупотреба полицијске униформе и значке. Како изаћи поред грађане Србије и бити лидер у сузбијању криминалитета, ако дозволимо и најмању могућност да се криминал одвија у нашој средини! То овај синдикат никада није и неће подржавати, што потврђују и наше активности на плану сузбијања криминала које смо одавно јавно прокламовали. На срећу, најзад је дошло време да такве иницијативе и практично спроводе.

председник Блажо Марковић