Рашчистити накупљени „мутљаг“

Наставља се подударност идеја СПИПС-а и активности министра Стефановића, који је ову годину започео озбиљним  најавама реформи и промена у раду МУП-а, што је у доброј мери у сагласју са предлозима које је овај синидкат током лета и јесени образлагао на овом сајту.

Најновије обраћање јавности г. Небојше Стефановића („Курир“, „Блиц“ и др.), фокусирано је на неопходност вишеструких провера припадника Министарства. Део се односи на провере психофизичке спремности полицијских службеника, посебно припадника специјалних јединица (сваких 3-6 месеци), што је током лета тражио и СПИПС, чиме би се следила и пракса већине европских полиција.

Наиме, главни координатор за спорт овог синдиката Лепомир Бакић износио је аргументе у овом правцу члановима радне групе Министарства током састанака синдикалних активиста и руководства. Министар Стефановић је такође истакао да је потребна и безбедносна провера полицајаца, посебно оних који су на руководним положајима. Јер, истиче министар, многи дођу „чисти“ у полицију али се појединци током рада „испрљају“, корумпирају, тако да је током претходних осам месеци више од десет полицајаца ухапшено због кријумчарења наркотика, дувана, пљачки и сл. СПИПС се и у овом сегменту оглашавао саопштењима за јавност жигошући криминалце из наших редова, износећи став да само суштинске реформе полиције, могу ефикасно да делују на искорењивању криминала у МУП-у. Такође, овај синдикат сматра да је најављена активност и прилика да се доведе до краја преиспитивање наводних веза Родољуба Миловића и осталих смењених генерала полиције са криминалцима, како се све не би завршило на неодговорном писању таблоида (о избегавању осталих синдиката у полицији да се оглашавају о овој теми  – нећемо овом приликом).

Са овим поступком је у вези и обећање г.Стефановића да ће у полицији моћи да напредују само они који имају резулате у раду и да ће се ванредно напредовање у служби ограничити на само једно током радног века. Овакав став је прави погодак о чему смо више пута писали на овом месту. Заиста је крајње време да престане политика да кадрује у полицији, да се родбинске и земљачке везе вреднују више од резултата рада. С тим је у вези и иницијатива да се између степеница напредовања, полажу стручни испити, односно стичу нова знања јер је јасно да није исто руководити одсеком и управом, командовати водом или четом.

По свему судећи, најављене промене у полицији претходиће Закону о полицији који је у припреми, јер нема ни разлога да се накупљени „мутљаг“ одмах не рашчишћава, да се одмах не траже нова решења за која нису потребна, осим добре воље, нека значајнија финансијска средства. Очекивана законска решења само могу да помогну око учвршћивања нових односа према раду у полицији. У том смеру и министар и његови сарадници имаће несебичну помоћ овог синдиката, као што је то и до сада била наша пракса.

председник Блажо Марковић