РАШЧИСТИТИ СА НАСЛЕЂЕНИМ НЕПРАВДАМА

На редовном месечном састанку Синдиката полиције и полицијских старешина и радне групе МУП-а на челу са државним секретаром г. Милисавом Миличковићем, добијени су задовољавајући одговори на више питања СПИПС-а, која смо недавно објавили на овом месту. Интересантно да су се за нека од њих заинтересовале и поједине тзв. „озбиљне“ новине, што сведочи о њиховој важности, али и о заинтересованости јавности за унутрашња питања нашег Министарства и како се она решавају.

Што се тиче питања око слављења овогодишњег Првог маја и одлуке да се по први пут овај празник не слави у Београду на СЦ “Макиш“, државни секретар Миличковић је нагласио да је прослава одржана у Бору у циљу „дебеоградизације“ догађаја у полицији. Одлука да се тамо позову представници само два репрезентативна синдиката, одлука је самог министра, тако да о њој нисмо успели да добијемо консеквентан одговор.

Што се тиче става СПИПС-а да Бригада полиције ПУ Београд треба да пређе у састав Жандармерије, испоставило се да Кабинет министар има потпуно друго решење: ову јединицу треба трансформисати у оквиру садашње ПУ, ојачати њен састав и максимално је ангажовати око масовних догађаја у Београду. Једино уколико се процени да и тако ојачана јединица неће моћи да обави предстојећи задатак, биће додатно ангажоване снаге, пре свега Жандармерије.

Највише пажње учесника овог сусрета представника послодавца и синдиката, привукао је случај Александре Панџе, о чему смо већ детаљно писали. Ова млада самохрана мајка, полицијски командир одељења, добила је решење за много ниже радно место, са много нижом платом (17.000 мање), са знатним губитком полицијских овлашћења, иако се школовала управо за униформисаног полицијског службеника. Када су члановима радне групе представљени сви детаљи овог случаја, после доста кратке, али и конструктивне расправе, дошло се до закључка да се случај мора подробно испитати, а евентуална неправда, (која је уосталом свима била доста очигледна) треба да буде што пре исправљена. Да је неправда очигледна, индиректно потврђује и интересовање појединих новинара за овај случај, али и за случај помоћника начелника ПС Мали Иђош Јовице Ходака. И о том својеврсном случају мобинга од стране колега обавештавали смо јавност, што је и привукло пажњу посленика јавне речи.

И први и други случај су „наслеђе“ претходне врхушке Министарства, али то није спречило садашње руководиоце да поклоне пуну пажњу њиховом решавању. Уосталом, овакви састанци као што је овај о коме је овде реч, управо томе (између осталог) и служе: указивати на пропусте, неправде и некоректности, како се не би више понављали и како би се смањили на најмањи могући број.