Реформе, реформе и само реформе!

Реформе полиције су на прагу МУП-а, и сва је прилика да ће до њих врло ускоро доћи. Наравно, то није посао само за врх Министарства већ и за синдикате. Што се тиче Синдиката полиције и полицијских старешина, наш синдикат је већ изнео доста предлога и на овом сајту и у непосредном контакту са најодговорнијим старешинама, око унапређивања будућег рада полиције а последња наша иницијатива је усмерена на квалификовано „снимање“ сваког радног места.

Ради се о неопходности да се формира радна група (или више њих) за целу државну управу Србије, која би преиспитивала потребу постојања појединих радних места а посебно потребан број извршилаца за свако то радно место. Јер, сада је ситуација у појединим деловима МУП-а таква да један реферат ради 10-так службеника, да тамо где су раније радила двојица колега сада их је на истим пословима вишеструко више. Јасно је да иза оваквог пренадуваног кадровања стоје све политичке партије у ранијим сазивима, али се поставља и питање бројних ингеренција које МУП (ни)је морао да преузме и које нису у непосредној вези са безбедношћу. Поједини сектори су очигледно преузимали надлежности које нису строго полицијске само да би њихови руководиоци имали виши статус (и плату и утицај).

Приликом овог „проветравања“ које очигледно мора да се спроведе у најкраћем року, мора да се томе стане на пут, отворено говорећи, пљачкању касе МУП-а кроз лажирани превоз полицијских службеника од и до радних места. Садашњи дуг Министарства према путницима се смањио и сада  мањи од 20 милиона евра (ускоро следи исплата за још два месеца, од накнаде за 12 месеци колико Министарство дугује запосленима). С тим што су оне савесније колеге да добиле  неколико хиљада динара накнаде а други и преко 2.000 евра за два месеца превоза који, фајктички, нису платили већ су употребили службену легитимацију. Када се овај озбиљан проблем буде решавао, мора се имати у виду да су готово сва аутоптревозничка предузећа одавно донела одлуке да полицијски службеници не плаћају возне карте. Такође, неопходно је да се веома озбиљно ојача и кадровски и повећањем надлежности, Сектор унутрашње контроле која сада има четири пута мање запослених него исте полицијске службе у полицијама у окружењу.

Сада остаје питање на шта је све могло да се искористи  23 милиона евра? По неким рачуницама том сумом, уз помоћ локалних самоуправа, могло је да се готово у потпуности реше стамбени проблеми полицајаца који путују на посао у Београд. Наравно, станови не би били на атрактивним локацијама, али припадници Министарства ионако нису навикли на луксуз.

Једном речи, времена је све мање јер промене и реформе морају што пре да закораче у МУП Р.Србије. Београдски синдикат полиције и полицијских старешина нема ни мало сумње да ће се то врло брзо и догодити и због тога и упућујемо бројне иницијативе како би непосредна будућност била знатно светлија од садашњице.

председник Блажо Марковић