Руковођење само способнима

Инсистирање министра унутрашњих послова г. Стефановића да ће напредовање у полицији зависити искључиво од резултата рада, као да је дало „ветар у леђа“ појединим високим старешинама да, много више него раније, истичу своје тобожње политичке заштитнике али и дипломате већих земаља који их наводно подржавају на позицијама на којима су или их препоручују за највише функције у МУП-у- Оваква паника међу старешинама који су, углавном, на своје положаје и дошли у неким прошлим временима захваљујући политичким „везама“, сасвим је разумљива, мада је далеко од било каквих моралних норми које би морале да одликују полицијске челнике. Поред сасвим логичног става актуелног министра, овим старешинама „прети“ и рационализација унутар МУП-а која подразумева спајање више садашњих формација чиме се и смањује број руководних места. Јер, већ се у радном преднацрту будућег Закона о полицији предвиђа постојање само две специјалне јединице у Министарству: Жандармерије и САЈ-а, односно онолико колико их имају и готово све земље ЕУ. Ова трансформација специјалних јединица не би била потпуна уколико се не пооштре услови за рад у њима. Наиме, неопходно је да сви припадници те две јединице, после шестомесечних припрема, полажу захтевне тестове и, ако их положе, добију лиценцу за рад у тим јединицама у наредних пет година. Колеге које не могу да испуне високе захтеве, морали би да буду прекомандовани у друге полицијске јединице. Да подсетимо: према неком предвиђањима која су осванула у штампи, предлог Закона о полицији би се, после јавне расправе, нашао пред Владом Р. Србије већ крајем марта ове године.

Не сумњамо да ће се у предлогу овог закона наћи и решење за послове обезбеђења које сада ради у МУП-у неколико полицијских формација, иако је само једна – Управа за обезбеђење специјализована за ту врсту послова. Да би ситуација у овој области била још компликованија, према подацима Центра за истраживачко новинарство, буџет Републкике Србије је у последње четири године платио више од четири милиона евра приватним фирмама за обезбеђење 144 зграде републичких институција. Наш синдикат је више пута упозоравао на ову аномалију, где је директно оштећен буџет државе који је, и иначе, хронично празан. Ако се већ приватници ангажују у овој области, зар није нормално да се прописима уреди могућност да на пословима обезбеђења у тим фирмама хонорарно, после радног времена, раде полицајци?

Наравно, те приватне фирме би биле повезане са МУП-ом, односно имале би уговор са синдикатима у полицији, сличан ономе на коме увелико ради Синдикат полиције и полицијских старешина са реномираном фирмом System Support BNWZ d.o.o.

Пратећи одредбе Закона о полицији који је у припреми, спрема се и нова систематизација МУП-а која поставља суштински нову организацију Министарства. По нашем сазнању, крупан допринос овом јединственом акту даје саветник министра унутрашњих послова  др Amadeo Watkins, британски држављанин који је своје услуге пружао и Министарству војске Р.Србије приликом његове трансформације. Овај податак је битан, јер ново устројство полиције мора својом организацијом да прати званичан курс приближавања Србије Европској унији, иако смо за сада, само кандидати за пријем.

Очигледно, реформе на којима СПИПС инсистира од свог оснивања, добијају у замаху. Ту нема места за личне сујете, за недоучене и неквалификоване старешине, за оне без конкретних радних резултата. Јер, реформе полиције су управи то: прекид са лошим радом, лошом организацијом, нестручним руковођењем и др.

председник Блажо Марковић