САДА ЈЕ ДАЧИЋ ЗА „ПАРАДУ ПОНОСА“

neredi-parada-ponosaЗа разлику од многих, Београдски синдикат полиције и полицијских старешина има добро памћење, посебно када су у питању случајеви угрожавања живота наших колега. Подсећање се односи на „Параду поноса“ од пре четири године када је било повређено 144 полицајаца и на десетине грађана. Не улазећи у суштину ове манифестације (коју смо, иначе, окарактерисали као апсурдну у свом претходном саопштењу за јавност), морамо да се осврнемо на недавну изјаву г.Дачића, садашњег министра спољних послова а донедавног првог полицајца Србије (пуних шест година). Наиме, министар Дачић се сада залаже за одржавање ове манифестације, све у име људских права и поштовања права на различитост у нашој земљи. Све је то хвалевредно, да нема претходне три године када је полиција, под палицом г. Дачића, узастопно давала негативно мишљење о безбедности одржавања предстојећих парада. Да не помињемо 2010. годину и стотине повређених колега, када је за све то, објективно био одговоран и министар унутрашњих послова (због лоше организације обезбеђења, површног оперативног рада, врло лоше опремљености полицајаца, итд.).

Очигледно су притисци са Запада веома јаки по овом питању, и очигледно да ће им се ова жеља (?) највероватније испунити, иако је то у супротности са осећањем највећег броја житеља Србије. Што ће полицајци да поново буду мета разних екстремиста, изгледа да никог није брига. Као што никога није било брига да полицијским и жандармеријским јединицама за разбијање демонстрација у међувремену набави квалитетну заштитну опрему а не да, као пре четири године, полицијски штит пукне од баченог омањег камена.

Интересантно да се ни средства јавног информисања нису „претргла“ у обради ове теме која се упорно намеће сваке године, већ само преносе изјаве политичара које више служе за њихову личну промоцију, уместо да реално сагледају ситуацију која предстоји. А реално је да ће полицајци бити ти на којима ће се „сломити кола“, и синдикати у полицији, а посебно БСППС, могу само да протествују због неозбиљности па и неодговорности која вуче корене већ годинама уназад, посебно када је у питању обезбеђење апсурдне манифестације као што је „Парада поноса“.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић