САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 01.02.2016.

Садашњи тренутак у коме се догађају корените промене унутар Министарства, право је време које би требало искористити да се што хитније попуне бројна празна радна места и то, пре свега, на свим старешинским нивоима. Мора се прекинути са доскорашњом, врло присутном дугогодишњом наслеђеном праксом кадрирања, када су локалне странке, али и оне на вишим нивоима, лобирале, а неретко и постављале руководиоце у полицијским јединицама (о кадровским „лобијима“ криминалаца, да и не говоримо). Отуда се често дешавало да су управо ти кадрови правили највеће „брљотине“ у служби, што је потом остајала тамна мрља управо на полицији, док су ментори тих кадрова остајали „чистих руку“ за јавност.

Тријажа запослених која је у току, није само прилика да се МУП ослободи нечасних и сувишних припадника, већ и да попуни своје руководне редове искусним полицијским кадром који ће, на основу започетих реформи полиције, урадити онај тежи део: спроводити у пракси закон и правилнике Министарства. Не сме да се дозволи случај као што је ПУ Сремска Митровица која дуго времена нема првог човека као што га немају ни ПС Шид, Инђија и Рума, као ни бројне друге полицијске јединице по Србији. Због тога долази до, најблаже речено, комичних ситуација када полицајац пише службену белешку начелнику ПС а пошто тај није постављен, исту ту белешку, подносилац белешке, уколико има највећи чин у тој јединици, предаје сам себи.

Непопуњеност руководних радних места није само специфичност подручних полицијских јединица већ такве дугогодишње немарности према старешинској вертикали има и у седишту МУП-а. Најављено напредовање које ће давати пориоритет искусним и доказаним полицајцима као основа напредовању у служби, било би прилика управо да се прави људи нађу на одговарајућим руководним местима а не да им је „сметња“ то што нису политички ангажовани у овој или оној странци.

Очигледно да је државном врху итекако стало до ефикасне полиције и да тај процес има више фаза. Да би се такав пројекат подизања угледа полиције и њене ефикасности доследно и до краја спроводио, неопходни су квалитетни руководни кадрови, колеге без мрље у каријери и са импресивном радном биографијом. Без тих колега, све што се замисли, па и напише, остаће само нереализована идеја или „мртво слово на папиру“. Због тога садашњу прилику кадровског попуњавања годинама празних руководних места не треба никако испустити и треба је што пре и што одговорније реализовати. У таквим настојањима, помоћ синдиката биће руководству МУП-а драгоцена, а што се тиче овог синдиката, у ту помоћ не треба сумњати јер СПИПС најнепосредније штити права и непосредних извршилаца као и старешинског кадра.

Београд, 01.02.2016.