САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 18.05.2016.

Поштовани г. министре

Синдикат полиције и полицијских старешина је принуђен да Вам се обрати како би се разрешила апсурдна животна и професионална ситуација нашег колеге полицајца Саше Луковића из ПУ Крушевац. Наиме, пре готово две године (05.06.2014.) обављајући своју дужност у саставу Дежурне службе ПУ, Луковац је рањен на изласку из села Липовац када је на полицајце бачена ручна бомба. Колега је потом лечен на ВМА, и у леђима су му остала два гелера од бомбе, констатовано је значајно трајно оштећење слуха, а рањавање је оставило последице на психичко здравље колеге, појавила се и шећерна болест и др. Лекари из Дурмиторске су га после залечења рана, прогласили за ограничено способног и ускраћено му је ношење службеног оружја.

Све ове документоване чињенице нису биле довољне инвалидској комисији пред којом се колега Луковац недавно нашао, оправдано се надајући да је итекако стекао услове за инвалидску пензију. Нажалост, лекари су одбили да пензионишу овог рањаваног полицајца из само њима знаних разлога.

Због свега тога, обраћамо се да Ви искористите своје дискреционо право и да пензионишете колегу који има 53 године живота, 40 година радног стажа и у полицији је од 1993. године где је часно прошао све тегобне и ратне године уз добијено одликовање за храбро учешће у рату. Мислимо да Ваше решење о пензионисању Саше Луковца не би била привилегија за колегу, већ исправљање једне апсурдне лекарске одлуке. На делу би морала да се искаже хуманост наше службе према човеку који је овом посли са девет кора трајно дао и беспрекорну службу али и своје трајно нарушено здравље. Због тога би било и људски и восокоморално да му се као институција достојно и одужимо.

Текст истоветне садржине упутили смо Министру унутрашњих послова г. Небојши Стефановићу, желећи да га ближе упознамо са судбином нашег колеге.

Београд, 18.05.2016.