САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 27.10.2016.

Текст следеће садржине СПИПС је упућен председнику Владе Р.Србије г.Александру Вучићу.

Поштовани г.Вучићу,

Синдикат полиције и полицијских старешина обраћа Вам се са молбом да својим аутортетом помогнете координаторки нашег синдиката БојаниПавловић, у решавању трагичних услова становања у којима већ 22 године живи њена петочлана породица. Уместо нашег описа стана Павловића, цитирамо део званичног Извештаја Комисије за обилазак Дирекције РБ”Колубара” у Лазаревцу, од 03.03.2015. године:

“Објекат је веома стар, приземни, зидан циглом, са каратаваном и косим кровом покривеним црепом, зидови и таваница су повукли влагу јер кров на много места прокишњава, а димњак се урушава. Малтер је испуцао и споља и унутра, а на зидовима и таванивци се појавила буђ. Подови су дашчани (патос), који су пропали од влаге. Довод воде постоји само до кухиње. Купатило  не постоји а пољски ВЦ је потпуно урушен, те породица користи пољски ВЦ код комшија (који је такође у лошем стању). Унутрашња, као и спољна столарија је пропала од влаге и кише. Олуци и лим око димњака су иструлили или не постоје уопште.”

Описан је објекат од 37м2 који је добијен по основу Уговора о закупу стана у Великим Црљанима, у ул Рударска колоније бр.13/2 чији је закупац Бојанин отац Боривоје Павловић запослен већ 41 годину у ЈП ЕПС Огранак РБ”Колубара”, а који користи пет чланова ове породице. Оно што не пише у извештају о обиласку овог “стана”, јесу лекарске дијагнозе за два члана ове породице – астма и паркинсонова болест. Павловићи су се због овако трагичне ситуације обраћали председнику општине Лазаревац за доделу социјалног стана (сви су попуњени), Вашем Кабинету (молба прослеђена Лазаревцу без ефекта), Комисији за људска и мањинска права (молба прослеђена другим институцијама, без ефекта). Такође, прошле године је одбијен захтев Павловића да се ова, назови кућица, санира како би се омогућило станоивање достојно људи.

Ниска примања бројне породице, праћена нељудским условима становања, неопходношћу лечења болесних чланова, спречили су Бојаниног оца да уредно плаћа закуп тог назови стана, тако да им прети присилно исељавање и из овог бедног смештаја.

Чини нам се да са мало добре воље, уз Ваше посредовање, ова животно тешка ситуација може да се успешно и брзо реши, обзиром да се ради о јавном предузећу које је, по дефиницији, својина свих нас. Наиме, у одговору од 06. априла 2016. године на једну од представки Бојане Павловић, Дирекција Огранка РБ”Колубара”, између осталог, наводи:

“ЈП ЕПС Огранак РБ Колубара Лазаревац располаже одређеним бројем слободних станова, чија ће расподела бити оглашена након образовања стамбене комисије ЈП ЕПС, чије чланове према одредби члана 34а. Став 1. тачка 22. Статута ЈП ЕПС, треба да именује Извршни одбор Јавног предузећа.”

У име хуманости коју сте г.Вучићу недавно експлицитно показали у непосредном вишесатном сусрету са грађанима, помозите и породици наше синдикалне активисткиње, како би и њена породица имала стамбени простор достојан човека, обзиром да за то, очигледно постоје и објективне могућности.

Београд, 27.10.2016.