Синдикалци не играјте се запосленима!

У свом претходном саопштењу Синдикат полиције и полицијских старешина отворено је упозоравао да је иницијатива ПСС за поништавањем Посебног колективног уговора и петиција која је у ту сврху организована, само својеврсно играње припадницима МУП-а. Јер, од поништења ПКУ нема ништа, од протеста испред зграде Владе Србије нема ништа, и што је најгоре, од поштовања потписника поменуте петиције такође нема ништа. Нас то није изненадило јер то није први пут да се поједини синдикати неодговорно играју у циљу сопствене промоције, како би повратили пољуљано поверење чланства. Тако је било и код громко најављиване акције изградње станова за потребе запослених у МУП-у уз помоћ Европске банке и сл. Тако ће бити и са обећаваним амандманима на ПКУ који би требало, према обећању ПСС, да значајно побољшају садашњи документ – што се, наравно неће десити и што ће бити још једна својеврсна нечасна манипулација запосленима,можда шминка ништа више.
Истини за вољу, поменути синдикат није јединствени власник синдикалног „популизма“ – тј. давања нереалних обећања и гањања вештица на синдикалној сцени Министарства. Одавно су ту и бројни други синдикати а у последње време се посебно „истиче“ Синдикат српске полиције. Челници тог синдиката имају жарку жељу да достигну квоту чланства, како би били репрезентативни. И то је у реду – похвално је да постоји још један заговорник права запослених који има законско право да седне за сто са послодавцем,ми СПИПС,ми на том путу нећемо сметати као што смо и јавно одбили да утврђујемо репрезетативност ССП. Оно што смета, јесте да ССП не бира срдства да достигне тих фамозних 15 % запослених у МУП-у који би требало да буду његови чланови. Уместо да се бави свакодневним, изузетно тешким проблемима својих чланова (али и осталих запослених), председнику ССП, је најважније да оцрни друге синдикате, да бесомучно пребројава пријаве за чланство, а оне могу само да одбију припаднике Министарства од синдикалне идеје. Управо то се дешавало и пошто је неславна петиција за промену ПКУ пропала: многи потписници, и који јесу и који нису били чланови ПСС-а дубоко су разочарани и осећају се изигранима. Због тога је недопустиво понашање синдиката, односно њихових вођа, да се ове организације, које би морале да служе за заштиту права запослених, баве искључиво саме собом и сопственом шупљом промоцијом, да дају потпуно нереална обећања а све у циљу што већег броја чланова. Што ће те наше колеге заправо бити обмануте, изгледа да никога у врху тих синдиката није брига. Синдикат полиције и полицијских старешина јесте брига због оваквог понашања наводних носилаца синдикалне мисли и зато ћемо без двоумљења и лажне солидарности увек указивати на манипулације и руководства МУП-а али и синдикалних колега. јер наш је циљ да припадници Министарства у синдикатима, без обзира у који се учлане, виде сопствене заштитнике и борце за радна и животна права а не „муљаторе“ којима је циљ што бројнија и већа синдикална чланарина.

Синдикат полиције и полицијских стрешина
председник Блажо Марковић