Синдикалци – сад се покажите!

Најзад су се претње оствариле: социјални додатак од 10.000 динара смањен је на 5.700 динара плус године стажа за сваког запосленог у Министарству. Узалудна је била дугогодишња наша борба, дописи министру и његовим помоћницима, саопштења за јавност да се то не догоди, јер многе породице запослених буквално зависе од тог новца. Ипак је до овог драстичног смањења социјалног додатка дошло без консултација са синдикатима, без упозорења, објашњења па чак и без јасног критеријума а да не говоримо о неиспуњавању више пута даваних обећања (додуше од претходног министра) да ће 10.000 динара бити део плате. Да не помињемо да је сумњива и легалност оваквог поступка пошто је буџетом Р.Србије, који је усвојила Народна скупштина, одвојен целокупан износ за ове потребе за целу 2014. годину.

Оно што је БСППС јасно, то је да су се највероватније потајно договарали синдикалци неких најбројнијих синдиката са старешинским врхом. Таква договарања нису смела да буду јавна јер би се тим синдикатима осуло чланство а самим тим и чланарине од којих поједини синдикални функционери веома удобно живе, хране се и чашћавају се по кафанама, возе службене аутомобиле, исплаћују сами себи бесне дневнице итд.

Међутим, овако јасно и отворено омаловажавање воље припадника МУП-а дрским одузимањем дела принадлежности, не може да прође без реакције и то пре свега оних најбројнијих синдиката. Сада синдикалци морају да се покажу да заиста њихови синдикати делују у корист радника, тј. чланства, да им је стало што се отима неколико хиљада динара од сваког колеге, да желе да се чује реч оних који су им указали поверење. Једном речи – једина акција која се очекује од репрезентативних синдиката али и оних који имају бројније чланство – јесте штрајк. Само тим, последњим средством синдикалне борбе може се натерати послодавац на уступке, заправо на нормалну тежњу запослених у МУП-у Р.Србије да нормално живе.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић