Скандалозно и безобразно!

Иницијатива појединих челника Министарства, која се нашла у предлогу Посебног колективног уговора који се управо разматра, је не само против законита већ и скандалозна и безобразна. Ради се о жељи појединих руководилаца МУП-а да се нерепрезентативни синдикати са својим захтевима, проблемима и предлозима обраћају руководствима два репрезентативна синдиката  а не, као до сада, руководству Министарства. Оваква иницијатива изузетно је безочна и дрска јер су синдикати замишљени, од свог оснивања свуда у свету, као начин комуникације између ПОСЛОДАВЦА и радника, а не између синдиката, били они репрезентативни или не. Наравно да предлагач оваквог бесрамног предлога то све добро зна, тако да је његова жеља, највероватније, да се изазове сукоб између синдиката који би требало да одлучују о свему и обесправљених мањих синдиката. Уколико би се, којим случајем, усвојило овакво решење, настао би и озбиљан јаз  између синдиката и министра, који заправо репрезентује Владу Р.Србије као послодавца. Практично, министар Стефановић не би имао увид у дешавања, јер би му информације о догађањима међу запосленима стизале из друге-треће руке, долазећи до њега кроз разне филтере информација, искривљене и подобне ономе ко поставља те филтере. Затим, ту је и озбиљно кршење законских прописа који уређују област синдикалног деловања, а више је него сигурно да би многи „мали“ синдикати поднели врло оправдане тужбе судовима. Наравно да би, уколико би се ово решење усвојило, реаговала и међународна синдикална алијанса, посебно међународне полицијске синдикалне групације.
Коме је требала оваква неосмишљена и потенцијално опасна иницијатива? Да ли су то они кругови у МУП-у који сматрају синдикате теговима око ногу своје сопствене руководне бахатости, или су то лење бирократе које не желе да се „бакћу“ синдикалним притужбама и захтевима? Или су то калкуланти који желе сукобе између новог министра и синдиката и у тој „гужви“ виде неки свој интерес? Множе се бројне претпоставке, и све је једна ружнија од друге. Једина светла тачка јесте што је овај скандалозан прелог још неусвојен, а заправо, он се једноставно не може и не сме усвојити. Нерепрезентативни синдикати немају приступа месту на којем се одлучује о коначној верзији Посебног колективног уговора и жалосно је што је тај приступ омогућен људима из руководства Министарства који су очигледно или злонамерни, или тотално неупућени у материју која треба да одлучи о положају сваког запосленог у МУП-у. За сада, Синдикат полицајаца и полицијских старешина се, са овим сазнањем обраћа само колегама и јавности, а ако руководство истраје на овом безумном предлогу и он још добије „зелено светло“ од колега из репрезентативних синдиката, предузећемо све законом предвиђене мере, као би заштитили истинско синдикално деловање у Министарству предвиђено законским одредбама.

Синдикат полицајаца и полицијских старешина
председник Блажо Марковић