СОЛИДАРНО ПРЕБРОДИТИ КРИЗУ

Предстојеће смањење плата у Министарству додатно истиче солидарност као првенствени задатак Синдиката полицајаца и полицијских старешина. Ова компонента нашег деловања и до сада је била изражена, посебно када је Председништво СПИПС-а одлучило да ЦЕО износ чланарине остаје у „бази“, односно за потребе колега који та средства и издвајају. Јер, јасно је  да предстоје тешка времена, посебно за колеге (а то је већина) који имају скромне плате, незапослене супруге, децу на школовању, подстанарске станарине, кредите… Знајући све то, одлучили смо да се овај синдикат што више солидарише са колегама и да им, колико може, материјално помаже. То не значи да смо се одрекли базичних синдикалних циљева – борбе за пристојне услове рада и живота, за започињање решавања стамбених проблема, за заштиту полицајаца али и старешина од самовоље појединих рукодилаца итд. Јер, не желимо да се наше активности сведу на набављање јефтинијих паприка и кромпира (мада и то није занемарљиво у оваквој економској кризи).

С друге стране, јавља се проблем мотивације и полицајаца и њихових старешина око доследног испуњавања безбедносних задатака у ситуацији када им се смањују плате и када пада, ионако низак стандард њихових породица. Такође, ту је и несигурност приликом интервенција као последица појединих непријатних инцидената који су имали велики негативан одјек у јавности. Затим, недавни штрајк појединих полицијских синдиката очигледно није био насрећније решење за нагомилане проблеме у полицији и није дао неке видљиве резултате. У исто време јавила се и криза дијалога између руководства и полицијских синдиката, јер месечни састанци синдикалаца са члановима радне групе нису резултирали никаквим напретком у раду МУП-а. То се види на примеру овог синдиката који је упутио руководству доста директних предлога за побољшање рада, посебно на плану остваривања уштеда, али то није изазвало било какву реакцију у Министарству.

То не значи да одустајемо од будуће сарадње, јер смо свесни да је неопходно дуже време новом руководству МУП-а да „уведе ред у кући“, а да је сарадња са синдикатима, за сада, у другом плану. Ипак, наша спремност на партнерски однос са врхом МУП-а не значи да се одричемо могућности за енергичним акцијама, уколико се за тим укаже потреба. Јер, као што је познато, сарадња је увек подразумевала ДВА партнера спремна на дијалог. За једног од њих, Синдикат полиције и полицијских старешина је јасно да је спреман на истинску сарадњу која би била далеко садржајнија од садашњих формалистичких контаката.

председник Блажо Марковић