ШТРАЈК ЗАВРШЕН – ДИЛЕМЕ ОСТАЛЕ

Штрајк једног броја синдиката у полицији ноћас је завршен и том протесту Београдски синдикат није желео да се прикључи  из разлога који су наведени у тексту који следи а који је био спреман одмах по објављивању ступања у протест. БСППС није желео да са својим разлозима за неулазак у штрак и са својим коментарима изађе у јавност, како не би ометао легитимно право колега да штрајкују, тако да нисмо, и поред бројних питања шта мислимо о протесту, остали без коментара (што, иначе, није манир нашег синдиката). Тексту који следи желимо да додамо да је процес рада током штрајка у многим полицијским станицама пао на наше чланове али ни то није био разлог да било кога осуђујемо. Само да истакнемо један од примера, пример колеге Илије Блажића који је готово сам у ПС Детелинари изгарао нон – стоп на послу.

Заправо, овај синдикат има сопствене самосталне циљеве које не „увезује“ ни са ким (ни из синдикалне ни из руководне сфере), а један од најважнијих је репрезентативност, до које се надамо да неће дуго требати, јер су многе колеге, баш захваљујући последњем догађају, препознале наш реалистичан приступ остваривања синдикалних циљева.

ЗА ШТРАЈК ПОТРЕБНИ СУШТИНСКИ РАЗЛОЗИ

Као „гром из ведра неба“ објављена је у јавности намера Независног синдиката полиције да 26.09.2014. године у 07 сати ступи у штрајк. Овакво изненађење су колеге из репрезентативног и најмасовнијег синдиката приредили највероватније и већини својих чланова, као и синдикалним активистима других синдикалних организација у МУП-у. Ипак, највеће изненађење су наведена три разлога за примену наснажнијег синдикалног оружја: продужење постојећег Посебног колективног  уговора до потписивања новог ПКУ, исплата заосталих путних трошкова и треће, давање гаранција да се на запослене у МУП-у неће примењивати најављено смањење плата.

Када се прочитају наведена три разлога, иоле добром познаваоцу прилика у Министарству је јасно да би могла да се напише подебела књига разлога за штрајк полиције у Србији, у којој би три наведена била тек при крају тог обимног дела. Зар нису годинама низак стандард, недавно смањење социјалног додатка, недостатак станова, дугогодишњи непотизам, партијско и свако друго, само не и легално, запошљавање итд., зар то нису разлози важнији од наведених? Одрпане униформе, опрема лошег квалитета, запуштена и недовољно бројна службена и специјална возила уз изостанак суштинских реформи – све су то додатни разлози за протесте полиције па и за штрајк. Али наведене три тачке, по нашем суду, то нису, мада то не значи да  БСППС било коме оспорава право и на другачије тумачење прилика у МУП-у као и на другачије одређивање приориотета синдикалне борбе.

Наше тумачење да продужење ПКУ није разлог за штрајк, заснива се на информацији коју смо, на наше питање, добили на састанку са радном групом МУП-а (а сигурни смо да су такву и још детаљнију информацију имали и челници НСП-а), да су преговори око овог уговора са репрезентативним синдикатима у току. Нас је ова информација занимала јер, иако немамо право да учествујемо у преговорима око ПКУ, нас интересује судбина сваког синдикалног документа, посебно овако важног, од кога зависе права свих запослених у Министарству. Што се тиче надокнаде за превоз, о коме смо више пута врло оштро писали да је то легло злоупотребе средстава МУП-а, поставља се једно просто питање: како су полицијски службеници уопште долазили на посао последњих 11 месеци пошто толико дуго нису примили поменуту надокнаду? Питање је логично, јер појединцима су наводни путни трошкови двоструко већи од плате. Што се тиче трећег разлога за штрајк, тражити изузимање од нечега што ће погодити остале запослене у државној управи, није ни мало солидарно, јер да подсетимо, синдикализам подразумева и солидарност.

И, морамо да приметимо, сам тренутак штрајка делује као својеврсна уцена, јер ће отпочети два дана пре највероватније одобрене „Параде поноса“, која захтева максимално ангажовање свих полицијских снага у Републици. Такав избор датума почетка протеста дубоко је у супротности са кодексом професионализма полиције и њених припадника.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић