СТРАНЧАРЕЊУ НЕМА МЕСТА У ПОЛИЦИЈИ

Министру г. Небојши Стефановићу Синдикат полиције и полицијских старешина упутио је допис следеће садржине са којом желимо да упознамо и све припаднике МУП Р.Србије

Поштовани г.министре

Обраћамо се Вама, колегама и јавности да смо уочили појаву међу појединим полицијским службеницима да се у последње време учлањују у Српску напредну странку са циљем да, са партијском књижицом странке која је доминантна у Србији, и чији сте и Ви истакнут члан, остваре неке своје приватне и професионалне циљеве. Заправо, такво понашање подсећа на ситуацију која је била итекако толерисана за време мандата претходног министра унутрашњих послова, и када се преко партијских веза запошљавало у полицији, напредовало и остваривали се не мали бенефити. Свакако да је стање сада промењено, али наша упозорења су неопходна јер има и врло конкретних примера који наводе на помисао да поједине колеге желе да крену праксом која је до скоро била важећа.

Наиме, Синдикат полиције и полицијских старешина има један од основних циљева да штити интересе старешина које су често, како ми често истичемо, “између чекића и наковња”, односно између непосредних извршилаца и захтева виших старешима. Сада је у питању старешина у ПС Чока, против кога “пљуште” анонимне и неанонимне пријаве и где Сектор за унутрашњу контролу мора бар неколико пута месечно да проверава наводе полицијских слижбеника против свог старешине. И да би све било још мучније, те колеге, потписане али, највероватније, и непотписане, прете и машу свежим партијским књижицама Српске напредне странке. Против наведеног старешине није покренут никакав дисциплински поступак, али хајка и даље траје, док “хајкачи” прете својим, наводним, партијским “везама”.

Г.министре

Тражимо од Вас да својим одлучним иступом, било у јавности, било на колегијумима највиших старешина полиције, стриктно забраните такво понашање било кога у полицији, мада они који се баве оваквим радњама знају итекако добро да политичарењу и странчарењу нема места у институцији какав је МУП Р.Србије. Што се тиче СППС, ми ћемо и надаље, поред заштите радног и социјалног статуса свих запослених, доследно бранити права и полицијских стрешина, како наш Статут али и досадашња пракса то налажу. Јер, највећи број стрешина је до руководних места дошао путем истицања и вишегодишњих успеха у раду на овим одговорним пословима, а не преко партијских и других “веза”. И управо зато имају право и на нашу али и на Вашу заштиту.