СВЕ ЧЕСТИТКЕ ПУ БЕОГРАД!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

СВЕ ЧЕСТИТКЕ ПУ БЕОГРАД!

Када су инспектори УКП Полицијске управе Београд 21. децембра за пет сати разрешили убиство младића у Младеновцу и извршиоца привели правди, то је био само још један, додуше експресан, успех водеће полицијске јединице у Србији. Такође је данас ухваћен и разбојник који је пљачкао мењачнице у Земуну, што је исто тако био врло захтеван оперативни посао. Највероватније подстакнут оваквим вестима, председник Републике Александар Вучић је окупљеним новинарима истакао податак да је број убистава у нашој земљи драстично опао. Свакако да ово признање највишег политичког и државног ауторитета прија и оперативцима ПУ Београд на челу са њиховим начелником
Миланом Станићем, али је уједно и схватају као обавезу да и убудуће остварују овакве вансеријске успехе.

Ипак треба истаћи и шири контекст остварених резултата и београдских полицајаца али и осталих припадника МУПР.Србије. Прво је веома значајно побољшање социјалног положаја запослених у последњих неколико година. Затим, из корена је занављан возни парк службених возила, набављано је ново наоружање и друга опрема (недавно су и ватрогасно-спасилачке јединице опремљене савременим возилима). Такође је и организација самих јединица подигнута на виши ниво а оно што је посебно значајно, на многа руководна места су дошли прави људи који знају и вољни су да квалитетно усмеравају јединице којима командују. То је случај и са поменутом Полицијском управом у Београду, где начелник Станић са сарадницима организује оперативни рад на веома високом нивоу. Наравно да је још доста свега тога потребно да Београд, као главни град, буде још безбеднији, али то не зависи искључиво од расположивих полицијских снага и њихове способности (која ни сада не мањка) да се са криминалом и већим ремећењем јавног реда и мира ухвати у коштац. Један од праваца још веће безбедности је и тешња сарадња са грађанима, која је нарочито значајна у великим градским срединама, и на том задатку је ангажован значајан кадровски ресурс и ПУ Београд али и појединих других градских средина у Србији.

Поменута похвала првог човека државе односила се циљано на расветљавање убистава и њихово драстично смањивање, али је индиректно и признање реформама у полицији које, очигледно, иду у добром правцу. За потпуну реорганизацију (не само папиролошку већ и суштинску) треба пуно времена и материјалних средстава али и оног најважнијег – квалификованих, искусних кадрова као што је то случај са највећим делом састава ПУ Београд. У свим реформским потезима, и врх министарства и поједине полицијске управе као и посебне и специјалне јединице МУП-а имаће највећу могућу подршку овог синдиката јер је то значајан део мисије синдиката, што поједини синдикални челници, на жалост, често заборављају.

Београд, 27.12.2019.