ТВРДЊЕ ТРАЖЕ ОДГОВОРЕ

Колега синдикалац, перјаница једног репрезентативног синдиката у МУП-у, недавно је добио прилику да изложи своје ставове у једном дневном београдском листу готово на целој једној страници. И уместо да је искористио прилику и да реално прикаже незавидан професионални и социјални положај свог чланства и колега у целини, упустио се у таблоидно трачарење, неаргументовано оговарање и, зашто не рећи, у пусто политичарење. ( Његово име и име синдиката не наводимо, не из страха од последица, већ да не би рекламирали ставове који то не заслужују).

Јер, како другачије назвати тврдњу овог синдикалца осим као играње политиком, како постоји огромна корупција у врху полиције, без навођења иједног конкретног примера, тако да читаоци стичу утисак да су сви команданти, генерали, начелници у полицији изузетно корумпирани и носе одела од 5000 евра, Истовремено, готово да амнестира „ситну“ корупцију колега нижих чинова, што подсећа на изреку „бити мало трудан“.

С друге стране, самоиницијативно прекидаш контакт са врхом МУП-а, односно са састанцима који се са синдикатима одвијају сваког 10. у месецу, где имаш прилику да постављаш питања о којима и дајеш интервју (па и о онима из области корупције). Такву прилику синдикати у полицији до сада никад нису имали. За разлку од тебе СПИПС је, управо на тим састанцима покретао „незгодна“ потања после чега је најчешће следила брза истрага Сектора унутрашње контроле: и око бесплатног коришћења терена у НЦ“Макиш“ од стране ФК“Полицајац“, и око бахатог кадровског понашања начелника у једној сремској ПУ (који је потом смењен), и око пронађене дроге код умрлог криминалистичког инспектора итд.

Али не – то је за тебе, како си рекао у интервјуу лажни приказ социјалног дијалога!? Оно што по теби није лажно, јесте да се синдикати баве политиком, а да у УКП-у МУП-а некакви политички комесари одлучују ко ће бити ухапшен а ко не, без да (по свом уходаном обичају) наведеш имена тих комесара. Оно што теби никако не одговара, јесте једноставно синдикално правило да ниједан синдикат није овлашћен да даје оцену да ли је актуелни министра компетентан за посао који обавља или то није. И управо та жеља да дајеш оцену рада министра је политичка карактеристика твог деловања, односно своје вођење политике преко наводне синдикалне активности, ти подмећеш осталим синдикалним колегама а управо је ти спроводиш. Да би поткрепио ту своју, у суштини политичку оцену,

говориш о арчењу државног буџета без икаквих доказа да то садашњи министра и чини. А тај исти министар те је примао кад год си хтео ( што је и његова обавеза јер се ради о челнику репрезентативог синдиката). То би се и сада десило да имаш храбрости да му у очи кажеш оно што тврдиш у новинама. Али си зато имао храбрости да се избориш да твој синдикат неоправдано буде први проглашен као репрезентативан иако је други, далеко старији синдикат имао и много више чланова од овога коме си већ годинама незаменљиво на челу. То је било и твоје гесл, које и сада траје, да си близак врху МУП-а када ти одговара. Тако се десило и са најављеним штрајком твог синдиката, који није ни започео јер ти је који сат пре његовог почетка, одустајање од протеста „саветовао“ тадашњи високи функционер полиције.

Интересантно је и садашње заједничко протествовање са Синдикатом Војске Србије. Том активношћу вероватно подржаваш повећање социјалног додатка који војска (али не и полиција) добија, подржаваш што нижу откупну цену квадрата војних станова (о чему твоји чланови и остале колеге могу само да сањају). Уместо да си, као што је то радио овај синдикат, тражио да се рашчисти са људима који су годинама на“дивље“ усељени у станове МУП-а. Пардон, подржао си једног од њих, али тај је био функционер који је пре више година на мутан начин легализовао свој статус у једном од поменутих станова.

Заиста је интересантно како си са војним синдикалцима нашао заједнички језик. Јер када је полиција више пута штрајковала због лоше опреме, услова рада, малих плата, немања станова и сл. није се појавио ни један синдикалац из Војске Србије док се ти ниси са њима повезао. Тада нису осећали потребу за заједничким протестима, док им, ваљда, ти ниси отворио очи. Оно што си остао дужан јавности Србије јесте одговор који су то синдикати у полицији који подржавају сваку власт – то си бар могао без опасности да именујеш, ако то није случај са високо позиционираним и веома коруптивним функционерима које си оптужио али без навођења имена.Такође је веома проблематична твоја тврдња да „искрени синдикализам тражи константну конфронтацију на релацији синдикат – Влада“. Ако је то заиста тако, онда је синдикат, пре свега овај на чијем си ти на челу – права политичка опозиција. Јер до бољег, животног и професионалног статуса припадника МУП-а се, ваљда, долази договором и сарадњом са послодавцем а не путем вечитог сукобљавања, што је заправо одлика политичке а не синдикалне борбе.