УБАЦИТИ ЕЛЕКТРОМОТОРНЕ ТРОТИНЕТЕ У ЗОБС

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Текст који је пре вама послали смо председнику Републике Александру Вучићу, председнику Владе Ани Брнабић, министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, министру финансија Синиши Малом и министру државне управе и локалне самоуправе Бранку Ружићу.

ИНИЦИЈАТИВА

УБАЦИТИ ЕЛЕКТРОМОТОРНЕ ТРОТИНЕТЕ У ЗОБС

Као што је већ добро познато, активност Синдиката полиције и полицијских старешина се не исцрпљује само на „класичним“ синдикалним темама, већ се трудимо да дајемо надлежним органима и представницима власти иницијативе корисне за цело друштво и државу Србију у целини. Тренутно се залажемо за увођење у законске оквире Закона о безбедности саобраћаја, нових електромоторних тротинета који су у последње време веома популарни међу младима и онима који се тако осећају без обзира колико имали година. Али као и све новине и ова је наишла на конзервативан став, нарочито оних у поодмаклим годинама, да електромоторне тротинете треба забранити.

Такво становиште је дискутабилно из више разлога. Први и по нама најважнији је смањење броја путничких возила на нашим улицама и то је тренд свуда у Европи. У највећим европским градовима на услузи грађанима су градски бицикли, пунионице на улицама за електричне аутомобиле, рикше, мали мопеди и слична превозна средства, а све у циљу смањења емисије штетних гасова из возила. Други је либерализација избора грађанима да одаберу превозно средство које им одговара. У том циљу је и наше мишљење да, осим познавања саобраћајних знакова, није потребан никакав посебан возачки испит да би се возио електромоторни тротинет. Имајући у виду да се за кретање користи електромотор, који је описан у прописима кроз категоризацију возила и возачких дозвола. потребна је регистрација која може да се обави и у локалној општини.

Ова возила би могла да користе постојеће бициклистичке стазе (којих би морало да буде много више) чиме би се избегле евентуалне незгоде са пешацима. Али и те претпостављене незгоде, због саме конструкције тротинета и мале брзине којима се крећу, биле би неупоредиво лакше него саобраћајне несреће између аутомобила и пешака.

Дакле, на реду су предлагачи закона из области безбедности саобраћаја као и народни посланици који би усвајали измене Закона о безбедности саобраћаја, а ово је једна од иницијатива коју упућује овај синдикат, желећи да, посебно на улицама великих градова, буде више здравог ваздуха и веће безбедности по све учеснике у саобраћају.

Београд, 30.09.2019.