Уговор са „Комерцијалном банком“ на светло дана

Припадници МУП-а са дужим памћењем (и радним стажом) сећају се прве половине 90-тих година прошлог века, када су полицајци силом „утерани“ у систем „Комерцијалне банке“, односно били су приморани да примају своје плате преко банке за коју се определила тадашња врхушка министарства. Који су били мотиви те господе, давно ван министарства, није ни дан-данас познато мада се по кулоарима доста говоркало о кредитима који су отписивани крајем године итд. Оно што Београдски синдикат полиције и полицијских старешина тренутно интересује, јесу чланови сада важећег уговора између ове банке и МУП-а. Из тих докумената би било јасније због чега и дан-данас више од 40.000 припадника полиције прима плате (а многи и пензије) преко ове банке, а да су припадници полиције, са друге стране, третирани као и сви други клијенти.

И ту је суштина питања. Сувише дуго, бар две деценије, стотине милиона динара годишње МУП-ових пара (плате, пензије, средства за редовну потрошњу, ванредни издаци и много тога другог), користи ова банка а да се није прикључила ни једној хуманитарној акцији у МУП-у. Да подсетимо: врло често, како то већ живот намеће,  директор полиције потписује депешу о скупљању солидарне добровољне помоћи  за угрожене колеге. Колико ми знамо, „Комерцијална банка“ се никада није придружила тим акцијама, никада није поступила као „друштвено одговорна“ фирма, бар када је полиција у питању. Такође, руководство ове значајне банкарске институције било је глуво и слепо када су синдикати у полицији покушавали да покрену акцију кредитирања социјалних станова за колеге. Банкари „Комерцијалне“ су мртви-хладни нудили исте услове за полицију као и странци која би са улице ушла први пут у ову банку. Али, зато ови исти корисници нашег новца, већ скоро две деценије врло радо, и врло бесплатно користе просторије у објектима МУП-а без икакве надокнаде.

Због чега је уговор са овом банком (или уговори са анексима) недоступан и не даје се на увид? Има ли он рок трајања и када се обнавља? Може ли се он променити, побољшати, па да припадници МУП-а виде неку корист од „Комерцијалне банке“ као што она види итекакву корист од новца Министарства? Да ли се може са неком другом банком (а има их на десетине у Србији) склопити поовољнији услови, уколико „Комерцијална банка“ и даље игнорише потребу да помогне својим клијентима-полицајцима. Све су то само нека од питања која се чују већ годинама међу колегама, посебно сада када је економска криза закуцала на свака врата. Да би се криза што безболније превазишла, неопходно је да у помоћ прискочи и сада фаворизована „Комерцијална банка“, као дугогодишњи партнер полиције Србије, а ако то неће, треба видети ко на финансијском тржишту Реублике то жели.

Београдски синдикат полиције и полицијских старешина
председник Блажо Марковић