ЗАШТИТИТЕ СВЕДОКА И ЊЕГОВУ ПОРОДИЦУ!

Текст следеће садржине СПИПС је упућен председнику Владе Р.Србије г.Александру Вучићу и министру унутрашњих послова г.Небојши Стефановићу у циљу заштите живота нашег члана г.Ђорђа Гачиновића и чланова његове породице.

Синдикат полиције и полицијских старешина је принуђен да Вам се обрати како би се најефикасније могуће заштитио наш члан Ђорђе Гачановић коме су јуче, 20.10.2016. године, упућене озбиљне претње јер је сведочио у поступку који се води пред Вишим судом у Београду између оштећеног Андрије Вучића и осталих и припадника нишког Одреда жандармерије. Поред псовки и увреда упућених Гачановићу јер је сведочио у корист оштећених, СМС-ом су упућене и озбиљне претње његовој породици због чега је поднео кривичну пријаву у ПС Алибунар против НН лица.

Заиста је крајње време да се стане на пут оваквој врсти притисака на сведоке у бројним судским случајевима а посебно у овом који је у доброј мери узнемирио јавност. Претње г.Гачановићу су веома озбиљне и, највероватније, потичу од лица која су на све спремна, тако да би било неопходно што пре обезбедити њему и његовој породици непосредну полицијску заштиту. Сигурни смо да ће бити спроведена озбиљна и професионална истрага и да ће кривци бити изведени пред лице правде у најкраћем року.

Индикативно је да су ове врсте притисака на оштећене и на сведоке у судским поступцима све чешће, што захтева озбиљно преиспитивање законске регулативе која се бави овом врстом кривичних дела. Изрицање условних казни очигледно није нека мера која би спречавала пошиљаоце претњи да одустану од својих намера, тако да би пооштравање казнене политике, било кроз измене закона или судијске праксе, било неопходно да се догоди у блиској будућности.

Још једанпут: заштита г.Гачановића и његове породице није само заштита сведока у једном (мада изузетно важном) случају, већ је уједно и заштита целокупног правног система Републике Србије.

Београд, 21.10.2016.

Председник