ЗАШТО НЕМА ИСПЛАТЕ РЕГРЕСА И ТОПЛОГ ОБРОКА?

Лето је већ на половини свог трајања а исплате регреса за годишње одморе нема ниоткуда као ни накнаде за топли оброк, И није то ничија зла воља у врху Владе, нити недостатак новца у буџету, већ се ове ставке регулишу Посебним колективним уговором који се закључује између послодаваца и репрезентативних синдиката у полицији. И то, да нагласимо још једном, оних синдиката који су најбројнији тј. репрезентативни којих има укупно два (јер остали синдикати у полицији немају право преговарања).

Зашто је то тако, када се зна да је министар одавно вољан за ове преговоре, односно за испуњавање ове значајне ставке за буџет запослених. Ту је проблем и са Законом о буџету који не препознаје ове две категорије исплате, тако да је било логично да поменута два репрезентативна синдиката, преко договора са министром и, следствено, закључком Владе Р.Србије, иницирају измену овог сегмента Закона. Али, несуђени преговарачи са министром премишљају се из неких својих разлога, а колико је нама познато, ти разлози најчешће имају политичку позадину. Принцип „хоћу-нећу“ можда некоме у поменутим синдикатима одговара али то сигурно није случај са њиховим чланством као и са свим припадницима МУП-а који би, потпомогнути регресом, решили неке своје новчане проблеме или, можда чак и отишли на летовање. Такође би им добродошао и новац који би добили за топли оброк, јер у садашњем тренутку, и поред повећане плате (и обећања да ће бити још повећања), сваки динар је добродошао посебно хиљадама полицајаца – подстанара али и онима који то нису.

Неосетљивост синдикалних лидера на новчане муке својих колега нису неко изненађење за познаваоце прилика у синдикалним организацијама МУП-а. Ти су се људи, најчешће, веома добро позиционирали код руководства, сместили своје блиске на коњуктурна радна места, а остане и неки динар за назовисиндикални рад и сопствени џеп. А чланству се замазују очи измишљеним синдикалним успесима на побољшању радног и животног стандарда, иако је то последњих година искључива заслуга актуелног руководног тима, и на врху државе и на челу МУП-а.

Све у свему, заиста је брука да због неактивности и политикантског премишљања, наше колеге не дођу до регреса ни током августа као ни накнаде за топли оброк, када је свима познато како се тешко живи, упркос евидентним скорашњим побољшањима. Међутим, брука постојања оваквих активиста на челу највећих синдиката је дуготрајна и трајаће све дотле док чланство не препозна носиоце изворних вредности синдикализма у полицији. По тенденцији која се већ дуже време осећа, то време је јако близу (што потврђује и осипање чланства два поменута синдиката), а неисплаћени регрес и накнада за топли оброк су само капи које препуњавају чашу синдикалног незадовољства.

Београд, 06.08.2018.